16.06.2024. Nedelja

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Na subotičkom Trgu održan Mali sajam sporta
28.04.2023.

U Subotici je danas održan 4. Mali sajam sporta u organizaciji Sportskog saveza Srbije, uz podršku Ministarstva sporta, a uz tehničku organizaciju Sportskog saveza grada Subotice.

Cilj sajma sporta je promovisanja bogate sportske ponude grada i zdravog načina života na centralnom gradskom Trgu. Svoj rad predstavilo je više od 40 sportskih kolektiva sa oko 400 članova, prisustvovali su i ministar sporta Zoran Gajić, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Dane Basta, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, predsednik Sportskog saveza Srbije (SSS) Davor Štefanek, generalni sekretar SSS Goran Marinković i predstavnici Sportskog saveza Grada Subotice.

1383_3.jpg

Gradonačelnik Stevan Bakić se, obratio prisutnima na otvaranju manifestacije "Subotica je kroz istoriju promenila oko 200 imena, ali je uvek bila, i ostala – grad sportova. Potvrda da je Subotica grad sportova jeste i to što je oblast sporta u vrhu popularnosti u našem gradu, a i ova današnja slika koju šaljemo sa centralnog gradskog trga i okruženja oko Gradske kuće govori o popularnosti sporta u Subotici, gde više od 40 klubova danas pokazuje šta rade i čime se bave. Da je Subotica grad sportova govori i činjenica da su brojni sportisti iz ovog grada osvajači olimpijskih, svetskih i evropskih medalja, kao i titula prvaka države u svim uzrasnim kategorijama, ali i da se veliki broj subotičkih klubova takmiči u najkvalitetnijim stepenima takmičenja u našoj Srbiji.“

Istakao je Bakić da lokalna samouprava ulaže veliki trud da reši probleme sportskih kolektiva i sportista u Subotici. „Izražavam veliku zahvalnost Ministarstvu sporta i Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu zbog ogromne podrške koju nam pružaju prilikom rešavanja tih problema, kao i velikih ulaganja u sportsku infrastrukturu u našem gradu. Ove godine smo izdvojili najviše sredstava za oblast sporta i izvesno je da nećemo stati na tome. Na svečanom proglašenju dobitnika priznanja u tradicionalnoj akciji ’Sportista godine Subotice“, u decembru prošle godine, obećao sam da ćemo izgraditi novu sportsku halu. I mi radimo po tom pitanju. Odredili smo lokaciju, u toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije, a nakon toga ćemo da krenemoi u obezbeđivanje sredstava za njenu izgradnju. Ovaj grad zaslužuje novu, modernu halu, kako bismo obezbedili optimalne uslove za pripreme naših sportista i za odigravanje vrhunskih mečeva. Želim vam da danas provedete lep dan, da svi zajedno uživamo i pokažemo zbog čega je Subotica sportski grad“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

1383_2.jpg

Davor Štefanek je svima poželeo dobrodošlicu na „Mali sajam sporta“, u Subotici. „Hvala vam što ste danas ovde, u ovolikom broju, i što možemo da pokažemo kako mi sportisti možemo da promenimo svet i da učinimo da naša budućnost bude bolja, zdravija i snažnija. Poštovana deco, mali – a već veliki sportisti, hvala što birate sport kao put kojim ćete u životu koračati, a na kojem će vam glavni putokazi biti poštenje, prave vrednosti i ljubav prema svemu što radite“, podvukao je Štefanek.

On nije krio da ima tremu, jer se, kako je rekao, obraća u svom rodnom gradu u kome su mnogi slavni sportisti rođeni i počeli svoje sportske karijere. „Sportski savez Srbije svojim mnogobrojnim projektima za decu želi da podstakne svako dete u Srbiji da se bavi sportom, da razvija svoje talente, usvaja nove veštine i otkriva nove svetove. Srećan sam kada vidim koliko je sportskih poligiona danas postavljeno ovde, koliko različitih sportova možete da isprobate i da upoznate i zavolite neke nove sportske discipline. Ne mora svako od vas da postane svetski, olimpijski šampion, ali svako može da izraste u zdravog, poštenog, odgovornog i zadovoljnog čoveka. Zato je važno da znate da od malih nogu postajete veliki ljudi koji svoju zemlju vode znanjem, sportskim i životnim uspesima. Verujem u vas i verujem da ćete biti naš ponos u godinama koje dolaze. Srbija je zemlja sporta i sportista, zemlja šampiona, a vi ćete u bliskoj budućnosti to i da potvrdite vašim uspesima. Hvala vam svima i uživajte na ’Malom sajmu sporta’“, kazao je Davor Štefanek.

1383_4.jpg

Ministar Zoran Gajić je istakao da država Srbija kroz Ministarstvo sporta jako vodi računa o sportu kao celini. „Sport, kao celina, nisu samo šampioni, nisu to samo olimpijske, svetske i evropske medalje, to je onaj, takozvani, donji deo piramide, to je masovnost, to ste vi koji se na samom početku bavite fizičkim vežbanjem kako u osnovnoj školi, tako i u sekcijama klubova u kojima ste članovi. Država Srbija nikada više nije prepoznavala sport i njegove benefite koje ima kompletno društvo. Znači, nije to samo medalja, nije to samo marketing, nacionalni i državni i u međunarodnim razmerama, nisu to samo pune hale i stadioni, to je pre svega zdravlje stanovništva, kako fizičko tako i psihičko“, naglasio je Gajić.

U tom smislu, dodao je, veoma je lepo videti tako veliki broj sportskih disciplina i učesnika koji su prikazali svoja umeća i svoj pristup svakodnevnom treningu. „Za nas u Ministarstvu sporta svako je šampion i olimpijski pobednik koji svaki dan izađe i obavi jedan vid fizičkog vežbanja, to jest treninga. Vrlo dobro znam u koji sam grad došao i koliko ste i kroz istoriju, a i danas, važni, nekada u jugoslovenskom, a danas u srpskom, pa i u evropskom i svetskom sportu. Znajte da u Ministarstvu sporta i vašoj državi Srbiji imate nekog ko vas prepoznaje i ko će vam maksimalno pomoći na putu da sačuvate svetle tradicije i da napravite još bolje rezultate, a kao prvo to je ta Hala i uslovi u kojima treba da se stvaraju budući šampioni što ćemo, nadamo se, svi zajedno vrlo brzo da napravimo“, kazao je Zoran Gajić.

Nakon otvaranja „Malog sajma sporta“, Davor Štefanek, ministar Zoran Gajić i državni sekrtetar Marko Kešelj razgovarali su sa decom na temu „Kako se postaje šampion“. Uoči svečanog otvaranja „Mali sajam sporta“, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sa saradnicima sastao se, u Zelenoj sali Gradske kuće sa delegacijom Ministarstva sporta: ministrom Zoranom Gajićem, državnim sekretarom Markom Kešeljem, šefom kabineta Jovanom Kneževićem i posebnim savetnikom Dejanom Bojovićem, pokrajinskim sekretarom za sport i omladinu, Danetom Bastom, predsednikom Sportskog saveza Srbije (SSS) Davorom Štefanekom i generalnim sekretarom SSS Goranom Marinkovićem.

Program „Malog sajma sporta“ obogatilo je predavanje prof. Igora Radoševića, iz organizacije „Aktivnija Srbija“, u Sportskom savezu Grada Subotice, na temu „Organizacija i menadžment sportskog događaja“, kao i aktivnosti za predškolce, na Trgu slobode: „Sport je važan da bi bio zdrav“ i „Liga malih šampiona“.

1383_1.jpg

  Share on Facebook