07.12.2021. Utorak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Potpisan Ugovor o saradnji sa Sportskim savezom Vojvodine
22.04.2021.

U Trofejnoj sali Sportskog saveza grada Subotice potpisan je Ugovor o saradnji sa Sportskim savezom Vojvodine radi zajedničkog interesa trajnog očuvanja uspomena na velikog sportistu Jovana Mikića Spartaka čije ime nose mnogi subotički klubovi kao i prestižno priznanje koje već pedeset godina neprekidno dodeljuje Sportski savez Vojvodine najboljim sportistima i istaknutim sportskim radnicima u Pokrajini. 

Ideja da se podigne spomenik Jovanu Mikiću Spartaku potekla je od najvećeg sportskog društva u Srbiji, SDŽ "Jovan Mikić Spartak" iz Subotice u cilju očuvanja tradicije i imena koje nosi veliki broj klubova u našem gradu a pre svega 28 članica ovog društva. Sportski savez Subotice uključio se u realizaciju ovog projekata od samog početka i uz pomoć resora za sport i omladinu grada Subotice već je izrađen kalup. U akciju se uključio i Sportski savez Vojvodine koji već pola veka dodelju nagradu Jovan Mikić Spartak najboljim sportistima u Pokrajini. 

1208_2.jpg

U sredu 21. aprila u Trofejnoj sali našeg Saveza Ugovor o saradnji su potpisale sve tri strane. Ispred Sportskog saveza Vojvodine Ugovor je potpisao generalni sekretar Mladen Stojšin sa kojim se obavezuju da će pružiti podršku u ovoj inicijativci i finansijski pomoći da se spomenik izlije u bronzu. Ispred Sportskog saveza Subotice potpisnik je generalni sekretar Dejan Vuković a ispred SDŽ Jovan Mikić Spartak je predsednik društva Milan Vučković. Potpisivanju Ugovora prisusutvovala je i Nataša Aleksić, član gradskog veća zadužena za sport i omladinu.   

1208_3.jpg

Sve tri strane su izuzetno zainteresovane da se ovaj projekat uspešno okonča i da spomenik dobije adekvatno mesto gde će subotičane podsećati na velikog sportistu i borca za naš grad. 

1208_4.jpg

Jovan Mikić Spartak 

Sportska biografija: 

Najlepše atletsko doba za Jovana Mikića je od 1934. godine kada postaje član "Beogradske Jugoslavije". Te godine bio je najbolji skakač troskoka i na Balkanskim atletskim igrama u Zagrebu osvojio je drugo mesto iza Grka Petrakisa. Posebno mesto u atletskoj karijeri Jovana Mikića je postavljanje državnog rekorda u troskoku u Ljubljani 18. avgusta 1935. godine. Skočio je tada 14,05 metara. Sve do 1938. godine Mikić je dominirao u troskoku. U zagrebu je 23. avgusta 1936. godine postavio nov državni rekord rezultatom 14,20 metara. To je presudilo da se nađe u olimpijskom timu na Olimpijskim igrama 1936. godine u Berlinu. U kvalifikacijama je skočio 13,90 metara, ali to nije bilo dovoljno za plasman u finale. Te iste godine na Balkanskim igrama u Atini osvojio je drugo mesto iz čuvenog Lambrakisa. Ipak Jovanu Mikiću se sreća osmehnula 1937. godine. Na Balkanskim atletskim igrama u Bukureštu pobedio je u troskoku daljinom 14,03 m. Bilo je i drugih uspeha. 1935. u Istanbulu u desetoboju zauzeo je drugo mesto, a četiri godine kasnije 1939. u Atini u desetoboju ponovo je bio drugi. U svojoj atletskoj karijeri koja je okončana početkom Drugog svetskog rata, osvojio je jednu zlatnu, 3 srebrne i tri bronzane medalje.

  Share on Facebook