02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Dragan (Luke) Vujković

Zaslužni sportista Jugoslavije

97_1.jpgRoden 4. aprila 1953. godine u Subotici. Ima srednju stručnu spremu. Boksom počeo da se bavi 1966. godine u Boks klubu Spartak. U toku svoje karijere takmičio  se još i u redovima Slavije (Banja Luka) i Partizana (Beograd). Za reprezentaciju Jugoslavije nastupa od 1970. do 1982. godine, na ukupno 127 mečeva. Kapiten reprezentacije bio od 1975. do 1980. godine. Dva puta proglašen je za sportistu Subotice i Banja  Luke,  a jednom je bio  najbolji  sportista  Bosne i Hercegovine.

Subotički boks u proteklom periodu dao je čitav niz pravih majstora ringa. Među njih svakako spada i nezaobilazni Dragan Vujković, po svemu najzapaženiji. To potvrđuju i rezultati koje je postigao, kao i titule koje je osvojio. Još kad je 1966. godine stupio u ring, stručnjacima nije promaklo da se radi o talentu o kome će se tek čuti. I nisu se prevarili: njegov uspon je svakim novim mečom rastao, da bi ubrzo ljutitelji boksa masovno dolazili da se dive njegovoj veštini, eleganciji i blistavim pobedama.
Na domaćem ringu u svoje vreme nije imao premca: u srednjoj kategoriji 6 puta je osvajao titulu državnog prvaka, a u poluteškoj kategoriji dva puta je osvajao prvo mesto. Na međunarodnom ringu, takode, upisao se među velikane. Pet puta je trijumfovao na prvenstvu Balkana i trostruki je pobednik Meditranskih igara (1971, Izmir - Turska, 1975. Alžir - Alžir, 1979. Split - Jugoslavija). Najveći uspeh su mu svakako nastupi na prvenstvima sveta: 1974. U Havani (Kuba) je u srednjoj kategoriji osvojio drugo mesto i sve zadivio svojom borbom, a četiri godine kasnije, 1978. u Beogradu, u teškoj kategoriji je, takođe, osvojio drugo mesto.
Uz ime Dragana Vujkovića, zaista, može da stoji epitet velemajstor plemenite veštine. Njegovo mesto u domaćem ringu teško da će neko uskoro uspešno popuniti.

  Share on Facebook