02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Umetničko klizanje

Najbolji u Vojvodini

Otvaranjem veštečkog klizališta u Subotici, 1969. godine, počinje sa radom i sekcija umetničkog klizanja. Spartak je kao klub registrovan tek devet godina kasnije. Te, 1978. godine, postignuti su i prvi uspesi i Suzana Mačković osvaja treće mesto na Juniorskom prvenstvu SR Srbije.
Od tada počinje prava dominacija subotičkih klizačica u ekipnoj konkurenciji na prvenstvima Vojvodine za pionirke, juniorke i seniorke. Organizovanjem, sada već tradicionalne, manifestecije Melodija na ledu, interesovanje među mladima za ovaj sport postaje sve veće. U poslednje vreme u pojedinačnoj konkurenciji se postižu, takođe, dobri rezultati: Marika Virag, Iris Čović, Nataša Rus, Mira Delić i Aleksandar Vert donose medalje s pionirskih, juniorskih i seniorskih prvenstava Vojvodine i Srbije. Dobrim rezultatima ističu se još: Merima Topčagić, Ljiljana Marković, Zolna Lenđel, Aleksandra Baka i Eva Sabo.
Početkom 1979. godine u klizačkom klubu Spartak osniva se i sekcija u brzom klizanju. Iste godine Josip Cifra osvaja tri druga mesta na Otvorenom prvenstvu Sarajeva, a 1980. to polazi za rukom i Marku Ziđareviću. Ziđarević 1982. godine. na istom takmičenju osvaja tri prva mesta i postiže prve jugoslovenske rekorde u brzom klizanju na 500, 1500 i 3000 metara i ulazi u uži izbor za reprezentaciju Jugoslavije  za XIV Zimske olimpijske  igre u Sarajevu.
Mlada klizačica Erika Tot je na prvom državnom prvenstvu u brzom klizanju, 1983. godine, trijumfovala u trci na 1500 metara, dok je bila druga u trkama na 500, 1500 i 3000 metara.

  Share on Facebook