06.10.2022. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Tenis

Ponos grada

Godine 1892. Subotički informator objavio je sledeću informaciju: „Sportsko društvo Ahil sa Palića i Subotičko vežbačko društvo organizovaće na Paliću, 1. maja sa početkom u 3 i po časa, otvoreno prvenstvo u sledećim disciplinama: biciklizam, skok u dalj, bacanje kugle, trčanje (više disciplina), tenis. . ."
Tako je, još daleke 1892. godine, tenis igran na Paliću. Postoje indicije da je igran i ranije, pošto je Sportsko društvo Ahil sa Palića 24. septembra 1893. godine održalo sastanak na kome se govorilo o proslavi - 10. godišnjice postojanja društva.
U Dudovoj šumi prvo igralište napravljeno je 1922. godine i formiran je Tenis klub Plavobeli.
Lawn-tenis klub Palić primljen je 1924. godine u tadašnji jugoslovenski Tenis savez, a Plavo-beli četiri godine kasnije.
Već 1930. godine Lili Šreger je druga na rang-listi u zemlji, a 1939. Stevan Laslo se, prvi put, javlja na rang-listi: bio je na 8. mestu, dok je Matija Berta - deseti.
Duga i bogata tradicija i sportski uspesi uslovili su da se već 1945. godine na Paliću urede tri terena, kao i da se u proleće iste godine formira Tenis klub Spartak. Pored novoformiranog kluba na Paliću, u tim prvim poratnim godinama delovali su i Radničko sportsko fiskultumo društvo Radnički-Jedinstvo, u Dudovoj šumi, i TK Sloboda, na prostoru kod Somborske kapije koji danas zauzima Fudbalski klub Bačka. Da bi se popularisao teniski sport, u jesen 1946. godine organizovan je turnir na kojem su igrali najbolji jugoslovenski igrači: Palada, Mitić, Bojović i Subotičanin Laslo.
Maja naredne godine održan je teniski susret Beograd-Subotica, a tokom avgusta na Paliću je igran i prvi tumir saveznog značaja. Te, 1946. godine, Stevan Laslo postaje član državne reprezentacije u Devis kupu i prvi Vojvođanin koji je igrao u Vimbldonu, na najčuvenijem turniru u svetu.
U tim godinama tenis se igra i u Horgošu, Bajmoku, Čantaviru, Kanjiži, Bačkoj Topoli i drugim obližnjim mestima.  
Fiskulturno društvo Radnički fuzionisalo se 22. januara 1947. godine sa FD Spartak. Tenis klub Sloboda postojao je do 1949. godine, a godinu dana kasnije ponovo oživljava Tenis klub Palić (pošto je do te, 1950. godine, na Paliću radio Tenis klub Spartak), koji se posle fuzije s Radničkim seli u Dudovu šumu.
Subotički tenis u posleratnim godinama beleži sjajne rezultate. Stevan Laslo je, zajedno s Mitićem, bio prvak Jugoslavije u dublu, a sa svojom sestrom Dragicom bio je pet puta državni prvak u mešovitim parovima.
Pored njega, ističu se i Matija Berta, Ladislav Nađ i Franjo Čik, legendarni Feri-bači, koji je u Spartaku od osnivanja i kome Subotica može da zahvali što je u ove četiri decenije osvojeno 70 naslova državnih prvaka.
Među teniserkama najbolje su Vera Međanski, koja je bila i omladinska prvakinja države, i Eta Bećak.
Prva pionirska tenis škola u zemlji počela je da radi u Spartaku 1952. godine, kada je napravljena zgrada u Dudovoj šumi. Tri godine kasnije, Đerđ Kovač postaje prvak Jugoslavije za starije pionire.
U to vreme stasava i prva posleratna generacija tenisera Spartaka, na čelu sa Korasom, Pavlakovićem, Farkašom i Zekeom, dok se u ženskoj konkurenciji na jugoslovenskim ranglistama javlja Irena Njaradi, članica Palića.
Šezdesetih godina jugoslovenskim tenisom dominira generacija koja je kompletno ponikla na terenima Dudove šume, i koju predvodi Nikola Špear, svakako najuspešniji teniser Subotice i jedan od najboljih koje je naša zemlja imala u posleratnom periodu.
Kasap, Balog, Filipović, Kasa i Špear bili su 1964. godine ekipni prvaci države, a isti uspeh ponovili su i tri godine kasnije, uz pomoć Tandarija, Jaćija, Fezea i Vidakovića.
Od teniserki ističu se: Farkaš, Hajčunk, Deak, Torma, Kljusković i Njaradi, koja je 1963. godine delila od 2. do 4. mesta na jugoslovenskoj ranglisti.
Nikola Špear je bio četvorostruki prvak države (od toga dva puta igrajući za beogradski Partizan) i stalni član naše reprezentacije, uz Nikolu Pilića i Boru Jovanovića.
Nakon ove, javlja se nova generacija odličnih igrača na čelu sa Zoltanom Ilinom, koji je osvajao titulu prvaka države u svim kategorijama, i Marikom Sel, koja je godinama bila u vrhu jugoslovenskog ženskog tenisa.
Pored Marike Sel, brojne trofeje u pionirskoj i juniorskoj konkurenciji osvajale su i Rac, Ormaž, Zakopnji, Tumbas i Skala. Ova izuzetna generacija teniserki bila je dva puta ekipni prvak države u juniorskoj konkurenciji (1974. i 1975. godine), a Zorica Tumbas i Angela Skala bile su 1977. najbolje u ženskom dublu na prvenstvu Jugoslavije.
Tih godina, tačnije 1976. godine, formiran je i Tenis klub Zorka u Dudovoj šumi.
Sa uspesima je nastavila i naredna generacija, čiji su predvodnici Matlari, Seci i Gabrić, kao i nešto mlađi Kukaras i Roža. Osvajali su sve trofeje u pionirskoj i juniorskoj konkurenciji, dok je ženska seniorska ekipa 1980. godine po prvi put bila najbolja na državnom prvenstvu u ekipnoj konkurenciji, a iste godine je osvojila i Kup.
Uz proverene igračice Selovu i Tumbasovu, stvarala se plejada mlađih, među kojima su najuspešnije Sigulinski, Kiš i Lučić.
Malo je prostora da se nabroje svi uspesi subotičkog tenisa, jer vitrine TK Spartak krasi preko 70 titula državnih prvaka. TK Palić se ne može pohvaliti ovakvim uspesima, pošto njihov glavni cilj nikad nije bio da stvore veliki klub koji bi, eventualno, konkurisao Spartaku, već da tenis popularišu među mladima i da ova igra ne ostane privilegija samo malog broja Ijudi.
Pored ovih imena, koja su značila dosta na jugoslovenskom planu, valja spomenuti i neke od mnogih pregalaca, bez kojih ne bi ni bilo brojnih uspeha: Milan Malušev, Gavra Čović, Ladislav Ilin, Ernest Nađ i mnogi drugi imaju velike zasluge za razvoj teniskog sporta u Subotici.
Iako, čak, 28 Subotičana trenutno igra u inostranstvu (među kojima je i šestoro koji su osvajali pojedinačno prvenstvo Jugoslavije u nekoj od kategorija), na terenima Dudove šume i Palića bruse se, i dalje, novi asovi: Marija Suturović, s Palića, prva je na rang-listi igračica do 14 godina u zemlji, Sigulinska je najbolja juniorka, a Roža junior!
Popularisanju i afirmaciji teniskog sporta u Subotici mnogo su doprineli i tradicionalni turniri i Memorijal Gavre Čovića na Paliću, uz učešće najboljih tenisera i teniserki do 18 godina, i turnir u čast oslobođenja grada, koji organizuje TK Spartak.

94_1.jpg

Ištvan Laslo, reprezentativac, igrač naše zemlje za Devis kup

94_2.jpg

Ekipa Spartaka - državni prvak 1964. S leva na desno: Balog, Špear, Filipović, Kasa i Tandari

94_3.jpg

Nikola Špear, reprezentativac, državni prvak, jedan od najboljih igrača u zemlji

94_4.jpg 94_5.jpg
Marika Sel, reprezentativka, višestruka prvakinja
države u mladim kategorijama
Aleksandra Sigulinski, reprezentativka,
jedna od najboljih igračica Spartaka

94_6.jpg

Pioniri i pionirke TK Palića. Ovaj klub svake godine organizuje memorijalni
turnir "Gavro Čović" u znak sećanja na poznatog sportskog radnika

  Share on Facebook