06.10.2022. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Šah

Jedan od najjačih centara

Subotica je dugo jedan od najjačih vojvođanskih i jugoslovenskih šahovskih centara. U prvim šahovskim godinama poznati su dr Zlatan Temunović, dr Svetozar Ognjanov i profesor Jakov Bošan. Nešto kasnije na scenu stupaju, nakon osnivanja Subotičkog šahovskog kluba, 1920 godine, dr Mirko Đerđ, Aleksandar Nićifor, Mirko Šrajber i drugi.
Pored Radničkog šah kluba, u Subotici su pred izbijanje II svetskog rata postojali i: Gradski šah klub Bunjevac, Grafičar, Nepker i Bali. Za Radnički šah klub u to vreme nastupali su: Petar Balaž-Piri, Lajoš Tamaši, Laslo Halas, Šandor Kalmar, Tomi Nandor, Mlan Malušev .. .
Šahovski život grada aktiviran je odmah po oslobođenju, zahvaljujući Ladislavu Halasu, Vinku Lendvaiju i Josipu Meliški. Klub menja ime 1955. godine: u okrilju Sportskog društva železničara dobija naziv Spartak.
U Spartaku su stasala mnoga poznata šahovska imena, među kojima i Andrija Fuderer i Ivan Buljovčić. Tu su i velemajstor Terezija Štadler, majstori dr Boriša Karadžić, Josip Sineš, Lajoš Segi, Mirko Mamužić, Savo Nikolić, Laslo Fodor, Đerd Đantar i drugi.
Legende subotičkog šaha svakako su - Andrija Fuderer i Terezija Štadler.
Andrija Fuderer svoj uspon počinje na omladinskom šampionatu Jugoslavije 1947. godine, kada je podelio prvo mesto sa Ivkovim. Na prvenstvu Vojvodine osvaja drugo mesto i na osnovu tog plasmana učestvuje na polufinalu za prvenstvo države i deli IV i V mesto. Krajem 1948. i početkom 1949. godine, kao jedini omladinac, učestvuje na IV šahovskom šampionatu države. Iz godine u godinu Fuderer je postizao sve bolje rezultate. Najveći uspeh ostvario je 1953. godine na IX šampionatu države u Zagrebu: tada je delio prvo mesto sa Vasjom Pircom i Branislavom Rabarom. Nakon neuspeha na Međuzonskom turniru u Geteborgu 1955. gdine, kada nije uspeo da se kvalifikuje za Turnir kandidata za prvaka sveta, Andrija Fuderer je okrenuo leđa drevnoj igri.
Izuzetne rezultate postizala je, a i još postiže, velemajstor Terezija Štadler. Prvak države postala je 1964. godine, a 1973. podelila je prvo mesto s Kalbreherovom. Obe su imale po 12,5 poena. Te, 1967. godine, Terezija Štadler je bila učesnica na Turniru kandidatkinja za prvenstvo sveta koje je održano u Subotici. Osvojila je odlično četvrto mesto sa 12 bodova. I danas je Štadlerova jedna od najboljih u Vojvodini i Jugoslaviji.
U ekipnoj konkurenciji Spartak je postizao zapažene rezultate u Drugoj saveznoj i Vojvođanskoj ligi. Danas se mnogo pažnje posvećuje radu s mladim selekcijama. Svake godine se organizuje „Letnja škola šaha", koja naročito posle 39. seniorskog pojedinačnog prvenstva Jugoslavije u šahu, održanog u Subotici od 21. februara do 12. marta 1984. godine, ima sve više polaznika,
Šahisti Spartaka veoma svesno i upomo organizuju masovna takmičenja osnovnih i srednjih škola, u okviru Radničko-sportskih igara Subotice, kao i tradicionalna takmičenja za Kup Jugoslavije.

93_1.jpg 93_2.jpg
Tereza Štadler, reprezentativka, državna prvakinja, učesnica turnira kandidatkinja za prvenstvo sveta Andrija Fuderer, velemajstor, reprezentativac Jugoslavije, jedan od najvećih talenata sveta
  Share on Facebook