02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Streljaštvo

Strelišta prepuna takmičara

Kada je u Subotici 1952. godine, uz pomoć brigadira, izgrađeno strelište iza Prve kasarne, u našem gradu nikao je i prvi streljački klub. U to vreme nosio je naziv - Boris Kidrič. Inicijator je bila opštinska omladinska organizacija. Zatim se osniva i Streljački savez Subotice. Prvi sekretar je Ivan Pejić, a predsednik Kosta Guconja.
Iako je u Subotici radio samo jedan klub, Savez za godinu dana rada daje doprinos osnivanju Sreske streljačke organizacije - 1954. godine. Ova godina bila je i presudna za dalji razvoj streljaštva u Subotici: tada iz Zrenjanina u Suboticu, kao trener, dolazi reprezentativac i prvak Jugoslavije u gađanju vojničkom puškom - Mita Dimitrijević. Za kratko vreme streljačke družine osnivaju se u 18 radnih kolektiva i ustanova, organizuje se redovno godišnje takmičenje (tradicionalni osamnaestomeč) koje ni do danas nije prekinuto, a počinju i prva ligaška takmičenja.
Sve do pre četiri godine koncentracija kvaliteta subotičkih strelaca bila je u streljačkom klubu Bačka. U 1981. godini Sportsko društvo Bačka ima dosta problema sa finansiranjem rada svojih sekcija, pa te godine Streljački savez Subotice odlučuje da se od najkvalitetnijih strelaca oformi - novi klub. Tako je nastao streljački klub Spartak, koji je od tada pa do danas zabeležio puno dobrih rezultata i dao nekoliko reprezentativaca.
U 1974. i 1975. godini pionirke su osvojile prva mesta u Jugoslaviji na ekipnom takmičenju. Pioniri 1978. godine osvajaju, takođe, prvo mesto u zemlji i obaraju državni rekord. Iste godine pionirka Aleksandra Bata obara jugoslovenski rekord u gadanju vazdušnom puškom.
Među najbolje strelce Streljačkog saveza Subotice, od osnivanja do danas, spadaju: Mita Dimitrijević, Ljuba Krnjajski, Vukica Stevanov, Jelica Vojnić, Gabor Macanko, Tihomir Bogešić, Tibor Boroš i Aleksandra Bata.
Streljački savez Subotice danas ima oko 7.500 aktivnih strelaca i amaterskih sportskih radnika koji pomažu razvoju streljaštva. Svake godine kroz takmičenja na strelištu prođe oko devet hiljada Subotičana.  
Važno mesto u aktivnostima Streljačkog saveza Subotice zauzimaju i ligaška takmičenja strelaca iz radnih organizacija. Svake godine najmanje 16 ekipa takmiči se u ligi ovog Streljačkog saveze. Među najaktivnije družine strelaca u Subotici spadaju one u Severu, Integralu, Fidelinki, Bačkoj i Savezu ratnih vojnih invalida. Ekipa Integrala postigla je zapažen uspeh: prvak je države u nacionalnoj klasi - gađanju vazdušnom puškom za 1984. godinu.
Streljački savez Subotice, zajedno sa najkvalitetnijim klubom Spartakom, uspešno sarađuje i sa subotičkim osnovnim školama i njihovim streljačkim sekcijama. Plod takve saradnje su i odlični rezultati strelaca rnlađih kategorija koji uvek zauzimaju visoka mesta na ekipnim i pojedinačnim nadmetanjima u Vojvodini, Republici i Jugoslaviji.

 

89_1.jpg

Strelci "Integrala" - prvaci države 1984. - u gađanju vazdušnom puškom

89_2.jpg 89_3.jpg
Nekadašnja reprezentativka u streljaštvu
Gabrijela Rogić
Tihomir Bogešić,
mladi reprezentativac u streljaštvu
  Share on Facebook