02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Plivanje i vaterpolo

Od Palića do Olimpijskih igara u Meksiku

Tokom maja 1946. godine, na Palićkom jezeru su počeli sa radom sportisti okupljeni u Plivačkom i vaterpolo Klubu Spartak. U početku ih je bilo samo dvanaest, ali se broj plivača stalno povećavao, zahvaIjujući zalaganju Andrije Kmeca i Lasla Bale.
Otvaranjem zimskog bazena, takozvanog „Fekete kupatila", 11. februara 1951. godine, kada je i održan prvi javni plivački miting, razvoj plivačkog i vaterpolo sporta u Subotici dobija novi zamah. Bio je to, u ono vreme, prvi zimski bazen u Vojvodini, a treći u državi. Mada je ovaj bazen bio skromnih dimenzija, u odnosu na danas već uobičajene, oko njega se okupio veći broj talentovanih pionira i juniora. Iz njihovih redova kasnije su stasali, plivačica Irena Tilinko i plivač Slavko Kurbanović - reprezentativci. Tilinkova se isticala u plivanju na 100 metara leđno, a Kurbanović je postavljao i državne rekorde u trkama na 100 i 200 metara prsno, pa je zasluženo poneo epitet najboljeg plivača Subotice.
Bio je učesnik i na Olimpijskim igrama u Meksiku, 1968. godine.
Za vreme studija, pristupio je beogradskom Partizanu.
Plivači Spartaka tokom svih proteklih godina imali su dobro organizovanu školu plivanja. Prvih godina po oslobođenju u improvizovanim stazama na Palićkom jezeru, gde se održavaju treninzi i takmičenja, a kasnije u letnjem bazenu u Dudovoj šumi.
Od formiranja ekipe vaterpolista Spartaka, vaterpolisti iz Subotice su igrali u Vojvođanskoj ligi i II saveznoj. Za prvu saveznu ligu nikada nisu imali dovoljno snage.
Vaterpolisti su beležili i uspone i padove, što je uglavnom zavisilo od uslova rada. Jedan od najznačajnijih rezultata postignut je 1947. godine, kada je na prvenstvu Srbije osvojeno treće mesto.
Dobre rezultate ostvarivali su vaterpolisti i 1957., zatim 1959. i 1960. godine. Tada su bili među osamnaest najboljih klubova u zemlji. Poslednja vaterpolo ekipa, koja je imala uspeha među drugoligašima, bila je generacija iz 1970. godine. „Nestankom" bazena na Paliću, plivački i vaterpolo sport doživljava ozbiljnu stagnaciju.
Izgradnjom bazena u Dudovoj šumi, plivanje i vaterpolo ponovo postaje, naročito među mladima „sport broj jedan" u letnjoj sezoni. Tome doprinose bivši plivači i vaterpolisti koji u saradnji sa pedagozima fizičke kulture ulažu značajne napore da se ponovo omasovi ova sportska grana.
Otuda iz godine u godinu mladi subotički takmičari postižu sve zapaženije rezultate na pojedinačnom prvenstvu Vojvodine, Srbije i na šampionatima države. Međutim, osnovni je problem što nema zimskog bazena pa je sezona treninga i takmičenja „skraćena" na samo četiri meseca godišnje.
Zahvaljujući upornom radu sa mladima, u redovima Spartaka, ponikao je reprezentativac Tibor Rezmanj, rekorder u disciplinama na 100, zatim 200 i 400 metara delfin i slobodno. U sastavu reprezentacije Jugoslavije imao je vrlo dobre rezultate na Balkanskom šampionatu 1978. i 1979. godine. Učestvovao je na VIII Mediteranskim igrama, u Splitu, 1979. Pošto u Subotici nije imao uslova za dalji razvoj, prešao je u beogradski Partizan.

84_1.jpg

Vaterpolisti Spartaka 1984. - članovi II savezne lige

84_2.jpg 84_3.jpg 84_4.jpg

Slavko Kurbanović,
reprezentativac i prvak
države, olimpijac

Tibor Rezmanj,
reprezentativac i
prvak države
Plivačica Irena Tilinko,
reprezentativka i
prvak države

84_5.jpg

Vaterpolisti Spartaka 1948, među najboljima u Vojvodini i Srbiji

84_6.jpg

Ekipa Spartaka igrala je u II saveznoj ligi - 1968. - jedna od najboljih u istoriji kluba

  Share on Facebook