24.02.2024. Subota

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Odbojka

Promenljiva odbojkaška sreća

Odbojkaški klub je osnovan kao jedna od prvih šest sekcija Fiskulturnog omladinskog sportskog društva Jovan Mikić-Spartak.
Prva takmičenja održana su maja 1945. godine, kada su se subotički odbojkaši susreli sa ekipama narodnooslobodilačke vojske. Zatim su usledila putovanja u sve krajeve naše zemlje. O tim prvim danima posleratne odbojke jedan od osnivača Odbojkaškog kluba Spartak, Sava Milošev, kaže:
-    Već u septembru 1945. godine organizovali smo prvi posleratni šampionat države u odbojci, na kome su učestvovale reprezentacije iz svih republika i pokrajina, kao i pripadnici naše armije. Odbojka je brzo sticala nove zaljubljenike, pa smo brzo omasovili igračku bazu. Mnogo smo igrali u tih prvih pet godina. Na primer, muška ekipa je odigrala oko 190 utakmica.
Štefanija Perhač-Milošev, odbojkaška reprezentativka, seća se, takode, tih dana.
-    Za nas je bila velika radost nastupiti u ekipi, na utakmici. U timu je vladalo pravo drugarstvo i potpuno međusobno poverenje. Uvek smo bile spremne da jedna drugoj pomognemo. U to vreme Etuška Poljaković i ja bile smo već reprezentativke, pa smo sa jugoslovenskom državnom selekcijom učestvovale na Balkanskom šampionatu 1946. godine u Bukureštu, kao i naredne godine u Tirani i 1948. u Sofiji. Tri godine kasnije, 1951. godine u Parizu, igrala sam za našu reprezentaciju na Evropskom šampionatu.

Jedna šampionska titula

Tokom proteklih decenija i muška i ženska ekipa Odbojkaškog kluba Spartak bile su u zvaničnim takmičenjima promenljive sreće. Muškarci su igrali u I saveznoj ligi od 1948. do 1955. godine, a zatim su imali status nižerazredne ekipe sve do 1968. godine, da bi se onda ponovo izborili za prvoligaški status.
 
Međutim, put do šampionske titule bio je veoma dug: osvojili su je samo jednom i to tek 1975. godine. Sličnu sudbinu doživele su i njihove klubske drugarice: nekoliko puta su se selile iz I u II saveznu ligu, ali titulu najboljih od sada, nažalost, nisu osvojile.
U 39. godišnjoj istoriji, ekipe Spartaka u šampionatima države zabeležile su sledeće rezultate:
MUŠKARCI: 1948. godine (zauzeli VI mesto u I saveznoj ligi); 1949. (II); 1950. (II); 1952. (III); 1954. (VI); 1955. godine (Spartak je zauzeo poslednje VIII mesto i ispao iz I savezne lige); u sezoni 1969. godine subotička ekipa je ponovo u I saveznoj ligi (V); 1970. (IX mesto i ponovo ispadanje iz prvoligaške konkurencije); 1972. godine (opet I liga - VIII mesto); 1972/73. (IX); 1973/74. (V); 1974/75. godine (I mesto i titula prvaka Jugoslavije); 1975/76. (V); 1976/77. (VI); 1977/78. (poslednje XII mesto i ponovno ispadanje iz I savezne lige); 1979/80. godine (ponovo u I ligi, ali na poslednjem XII mestu). Otada se seli u II saveznu ligu - grupa Istok, gde i sada igra.
žENE: 1946. godine (II mesto); 1947. (III); 1948. (III); 1949. (II); 1950. (III); 1951. (II); 1952. (III); 1954. (VI i poslednje mesto i napuštanje I savezne lige). Posle kvalifikacija, odbojkašice Spartaka plasirale su se, ponovo, u I saveznu ligu 1977. godine, ali su zauzele X poslednje mesto i opet se vratile u II saveznu ligu - grupa Istok, gde i sada igraju.
Za reprezentaciju Jugoslavije igrali su: Miodrag Gvozdenović, Arpad Seker, Dobrivoje Koledin, Akoš Budimčević, Dušan Guslov, Stevan Rajić, Gavra Budišin, Stojan Marković, Đorđe Radulović, Vitomir Krivokapić i Gradimir Vujić, a od žena Štefanija Perhač-Milošev, Rožika Nađ, Mila Vujadinović, Branka Jaramazović,  Radmila  Orman i  Etuška Poljaković.
Po igračkim kvalitetima, u vrhu jugoslovenske odbojke bili su i: Vojislav Vujković, Sava Milošev, Lajčo Margetić, Janko Radvanj, Vojislav Koledin, Radivoje Terzin, Stanislav Sigulinski, Čeda Milošev, Antun Vujković, Aleksandar Rakić, Čedomir Dragović, Srboljub Sigulinski, Akoš Seke, Laza Marković i Ilija Tubić.
žene su u svojim najboljim prvoligaškim danima igrale u sastavu: S. Perhač-Milošev, R Nađ. M. Vujadinović, S. Aradski, B. Jaramazović, R Orman, E. Poljaković, T. Mijatov, S. Stefanović, E. Temunović, Lj. Palfi, Z. Pecin, D. Perhač, E. Tot, E. Rajčić, A Viijić, S. Čukurov, D. Mletin, R Harmat, V. Drezgić, B. Temunović, S. Filipović, S. Marković i L. Tot.

Važniji datumi

Medu važnije datume subotičke odbojke ubrajaju se i burne kvalifikacije za ponovni ulazak u I saveznu ligu. Bitka se vodila u dva navrata - januara i novembra 1968. godine. Tek u drugom pokušaju Subotičanima je pošlo za rukom da se izbore za ulazak u društvo najboljih. Tada je „rođena" nova ge leracija odbojkaša: A. Budimčević, D. Koledin. Đ. Radulović, D. Guslov, Č. Dragović, Z. Belančić, V. Magdić i R. Paulić.
Najveći uspeh odbojkaša Spartaka ja osvajanje šampionske titule 1975. godine. Te godine pobednička ekipa Spartaka odigrala je 26 prvenstvenih utakmica: dvadeset tri je rešila u svoju korist i osvojila 46 bodova. Subotičani su te godine bili strah i trepet za sve ekipe i isticali su se posebno tehnički visoko doteranom igrom.
Titulu prvaka su osvojili: Gvozdenović, Seker, D. Koledin, Guslov, Dragović, Budimčević, Seke, Sigulinski, Radulović, Marković, Tubić i Kovačević.
Kao jugoslovenski prvak, odbojkaši Spartaka sudelovali su na eliminacionom turniru za Kup evropskih šampiona u Minhenu (SR Nemačka). Tada su se izborili za učešće u finalu Kupa evropskih šampiona 1976. godine u Briselu (Belgija). Pored jugoslovenskog šampiona, među finaliste su se probili i prvaci Poljske, Čehoslovačke i Bugarske. Na tom turniru, odbojkaši Spartaka zauzeli su treće mesto, što je svakako njihov najveći dosadašnji klupski uspeh.
Inače, Subotica je bila domaćin Prvom šampionatu države u odbojci 1945. godine, zatim 1975. II kvalifikacionoj grupi IX šampionata Evrope, te najvećem jugoslovenskom Majskom odbojkaškom turniru u dva maha - 1964. i 1966. godine.
Pored toga, uspešno je organizovan i Šampionat Evrope u odbojci za železničare, 1967. godine, na kojem se okupilo dvanaest nacionalnih selekcija.
Tradicionalni turnir mladih Bratstvo-jednistvo za juniore i juniorke iz svih republika i pokrajina, takođe se igra u Subotici - povodom Dana Republike - i spada među najkvalitetnije sportske priredbe u zemlji.
Strukovni savez Subotice u odbojci nosilac je svih značajnih poslova u okviru radničko-sportskih igara i sudeluje, u saradnji sa Savezom školskih sportskih društava Subotice, u popularisanju odbojke među učenicima osnovnih i srednjih škola.

83_1.jpg

Slavlje u Sarajevu kada je osvojena šampionska titula 1975. godine - prva u istoriji
Ekipa odbojkaša Spartaka - 1952. u Beogradu osvojila treće mesto u državi

 83_2.jpg  83_3.jpg
Aca Budimčević,
reprezentativac i odbojkaš Spartaka
Proslavljeni jugoslovenski as -
Miodrag Gvozdenović -jedan od najboljih igrača sveta

83_6.jpg

Kapiten Dobrivoje Koledin (desno) prima statu u Brisela
za osvojeno treće mesto u finalu Kupa evropskih šampioa 1976. godine

 83_4.jpg  83_5.jpg
 Štefanija Perhač - Milošef,
reprezentativka i odbojkašica Spartaka
Snežana Filipović, odbojkašica mlade generiacije,
ponikla u Spartaku

83_7.jpg

Ekipa odbojkašica Spartaka - 1952. u Beogradu osvojila treće mesto u državi

83_8.jpg

žene Spartaka 1949, u to vreme druga ekipa u zemlji među odbojkašicama

83_9.jpg

žene i muškarci OK Spartaka,
odmah po formiranju 1945, kada su bili među najboljima u zemlji

83_10.jpg

Ponovni ulazak u I saveznu ligu odbojkašice Spartaka ostvarile su 1979. godine

83_11.jpg

Tim Spartaka 1975: sastav koji je osvojio titulu prvaka države.
S leva na desno: Gvozdenović, Budimčević, D Koledin, Guslov, Dragović,
Szőke, Kovačević, Tubić, Đ. Radulović, Marković, Sigulinski i A. Seker

  Share on Facebook