04.12.2023. Ponedeljak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Mačevanje

Dva početka

Subotički mačevaoci dugo spadaju među najbolje u zemlji. Mačevaoci postižu i danas izuzetne uspehe u pojedinačnim i ekipnim prvenstvima juniora i seniora. Najbolji pojedinci su, noseći dresove naše reprezentacije, stigli i do najeminentnijih borilišta u svetu.
Mačevaoci su osnovali klub odmah nakon oslobođenja, u jesen 1945. Inicijatori su bili: Eugen Jakobčić, Šandor Oros, Svetozar Bugarski, Mikloš i Nandor Štajnfeld. Začetke ovoga sporta u Subotici nalazimo još s kraja prošlog veka, a Eugen Jakobčić bio je državni prvak 1931. godine.
Šandor Oros uspeo je 1948. godine da postane reprezentativac. Godinu kasnije postao je i prvak države u borbi sabljom. U ekipnom takmičenju, zajedno sa svojim klupskim drugovima Bugarskim i braćom Štajnfeld, osvaja treće mesto u državi. Na istom šampionatu Helga Vujković stiže do finala u borbi floretom. Od omladinaca isticao se Petar Jakobčić, reprezentativac i prvak države u borbi sabljom i mačem. Uporedo s njim, stasava i Andraš Tisa, reprezentativac i kasnije savezni kapiten iz šezdesetih godina. Ovo prvo uspešno razdoblje trajalo je do 1954. godine. Tada nastaju problemi finansijske prirode, klub stagnira dve godine, da bi na kraju bio i rasformiran.
Ponovo se rad kluba organizuje u jesen 1959. Najveći teret uzimaju na sebe Jakobčićevi: nekadašnji takmičar Eugen i njegov sin Andraš. Počinje da radi i škola za mačevaoce, koja se stalno seli i menja naziv. Najpre je to Tehničar, a zatim postaje Partizan, preuzimajući ime one organizacije koja bi pružala utočište i obezbeđivala sredstva za nabavku opreme i odlazak na takmičenje. Od 1962. godine, škola deluje u okviru SD Spartak.
Obnovljeni rad kluba doneo je ponovo značajne uspehe: Bertalan Hartig bio je 1965. višestruki pokrajinski i republički omladinski prvak u mačevanju u borbi floretom. Naredne i 1968. godine Rudolf Tot je prestigao Hartiga, požnjevši tri pobede na državnom prvenstvu. U mačevanju i borbi floretom nije bilo premca u zemlji. Od devojaka, najzapaženiji uspeh postigla je Dona Brusnjai. Krajem šezdesetih ističu se Janoš Konen, Lajčo Mamužić i Lazo Jaramazović, koji je 1967. godine bio član omladinske reprezentacije. Od seniora, te godine je boje reprezentacije nosio još i Andraš Jakobčić. On je dve godine kasnije s Balkanskog šampionata u Zagrebu, u borbi sabljom osvojio bronzanu medalju. ženska ekipa je godinama bila u vrhu jugoslovenskog mačevalačkog sporta, ali nije osvajala titulu prvaka države.
Početkom sedamdesetih godina javlja se niz novih talenata: Radomir Drndarski, Geza Bašić, Zoltan Kolarik, Gabor Gencel. . . Omladinci su u ekipnim nastupima osvajali sedam državnih prvenstava. U 1972. sabljaši i mačevaoci seniori su najbolji u zemlji. Dve godine kasnije prvaci države postaju borci sabljom i floretom. Njima se 1975. pridružuju i mačevaoci. Geza Bašić je doneo četiri prva mesta u pojedinačnim borbama u sve tri kategorije. Bašić je u borbama pokazao izvanredan osećaj za tempo, fantastičnu brzinu, smirenost,  pribranost i  sposobnost  za proračunavanje.
Seniori su 1972. u borbi sabljom treći, a naredne godine ekipni prvaci. Ekipu čine: Gencel, Mamužić, Tot, Bašić i Brajkov.
U tom razdoblju mnogi subotički mačevaoci oblače dres reprezentacije: od boraca sabljom to su Andraš Jakobčić i Laza Jaramazović, a od floretista Mamužić, Gencel i Tot.
Naš grad je 1983. godine imao državnog prvaka u mačevanju. Laza Jaramazović se dva puta upisao na listu prvaka države u borbi sa sabljom, a za njim Radomir Drndarski - 1983. godine. Od devojaka je najuspešnija bila Livija Nađ. Posle nje sledi Marija Gencel, koja je tek bila napunila 16 godina kada je osvojila naslov prvaka Balkana. U kategoriji seniorki bila je četvrta. Marija je 1982. bila prvak Jugoslavije, stalni je član reprezentacije.
Da su subotički mačevaoci, zaista, medu najboljima u zemlji najbolje svedoči spisak državnih reprezentativaca, na kome su 1975. do 1983. godine bili: Lazo Jaramazović, Radomir Drndarski, Vladimir Brajkov, Zoltan Kolarik i Gabor Bešenjei (borci sabljom), kao i mačevaoci i floretisti Geza Bašić i Gabor Gencel.

82_1.jpg

ženska i muška ekipa Spartaka u mačvanju, 1964, do 1974.

82_2.jpg 82_3.jpg

Marija Gencel,
reprezentativka i prvak države

Lazo Jaramazović reprezentativac,
prvak države

82_4.jpg

Eugen Jakobčić, nekadašnji reprezentativac i olimpijac, trener mnogih generacija Spartaka

82_5.jpg

Reprezentativci naše zemlje u mačvanju, s leva na desno: G. Gencel, R. Tot i L. Mamužić, snimak iz 1974.

  Share on Facebook