27.09.2023. Sreda

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Košarka

Košarkaški klub Spartak

Neostvareni košarkaški san

Košarka se u Subotici igrala i pre rata, ali je pun razmah doživela tek posle oslobođenja zemlje.
U okviru novoformiranog Sportskog društva Spartak našli su se od početka i košarkaški entuzijasti. Zajedno sa odbojkašima i gimnastičarima, subotički košarkaši i košarkašice su dobrovoljnim radom aprila 1945. počeli da uređuju dvorište, na mestu današnjeg Stadiona malih sportova. Zatrpani su krateri od avionskih bombi, a teren je posut crvenom šljakom. RO „Bratstvo" je napravilo prvu košarkašku konstrukciju, a loptu su darovali pripadnici JNA.
Takva aktivnost nije ostala nezapažena. Košarkaškom klubu Spartak poverena je organizacija Prvog državnog prvenstva septembra 1945. godine. Naslov prvaka, na prvom prvenstvu, pripao je ekipi JNA.
Košarkaški klub Spartak postiže prve značajne uspehe na pokrajinskom prvenstvu, plasiravši se na treće mesto u muškoj i ženskoj konkurenciji 1946. godine. Košarkašice su, inače, svoju prvu utakmicu odigrale 3. jula 1945. godine. U susretu sa ekipom RFD Jedinstvo poražene su sa 20:2.
U tom periodu svojim kvalitetima isticali su se igrači: Vuković, Marjanović, D. Marković, Jurić, Blagojčev i Šefčić. I 1947. godine obe ekipe osvajaju treće mesto na pokrajinskom prvenstvu u Zrenjaninu.
Razvoj košarkaškog sporta u tom periodu, i pored značajnih rezultata, nije uvek išao uzlaznom putanjom. Za to su postojali i objektivni razlozi, kao što je odlazak dobrih igrača na studije u Beograd i Zagreb.
Period između 1949. i 1952. godine, nagovestio je velike mogućnosti Spartakove muške ekipe, u čijim redovima je nastupalo nekoliko izvanrednih igrača: Deak, Vuković, Skenderović, Baić, J. Blesić, Blagojčev, S. Marković, Zomborčević, Blaboli, K. Denegri, Rajčić, F. Blesić, Čizmadia, Buču, Takač i Šifliš. Muška ekipa u kvalifikacijama za ulazak u Prvu saveznu ligu 1950. godine osvaja samo bod manje od zrenjanisnkog Proletera i OKK Beograda i ispušta „šansu decenije".
Košarkašice Spartaka su u to vreme među najboljima u Vojvodini. Izuzetnom igrom ističu se: Stefanović, G. Harmat, Jaramazović, Pecin, Bajić, Rajčić, Budinčević, Tamaši, Dulić, Flertl, Orosi i sestre Hegediš.
Generacija košarkaša iz 1956. godine: Melegi, Šifliš, Rukavina, Palfi, Tot, Šoštarec, Rupnik, Bosnai i Vojnić, uz pomoć Blabolija, Skenderovića i Bučua, ponovo igra u kvalifikacijama za ulazak u društvo najboljih. Spartak je, opet, samo za bod zaostao iza Proletera iz Zrenjanina i karlovačkog željezničara, pa tako prvoligaški san, opet, ostaje - neostvaren.
Nakon ponovljenog neuspeha, dolazi do stagnacije u ovom sportu.
Zahvaljujući novom treneru, Karlu Kopiloviću, kriza je relativno brzo prebrođena. Okupljajući starije juniore, formira seniorsku ekipu, koja nakon višegodiši njeg rada uspeva da povrati izgubljeni drugoligaški status. Ovaj podvig su ostvarili: Knežević, D. Saper, N. Špear, Gvozdenović, Jurić, Krnjajski, D. Babuškov, Tot, Ronto, Cvijanov, Miletin, Uršal, N. Denegri, Horvat i Ruzman.
Još jedan košarkaški entuzijasta, Slobodan Babuškov, uspeo je da sa ženskom ekipom Spartaka zabeleži značajan uspeh: Subotičanke su postale članovi Republičke lige. Za ovaj uspeh zaslužne su: Irena Lacko, Eržebet Gužvanj, Terez Verebelj, Milanka Šešerov, Milanka Čitlučanin, Marta Obradović i druge.
Košarkaši Spartaka 1969. godine uspevaju da osvoje šesto mesto u Drugoj ligi. Iste godine postižu i svoj najveći uspeh - plasman među osam najboljih ekipa u takmičenju za Kup Jugoslavije. Uporedo stasava i ženska ekipa, koja uspešno igra u Republičkoj i Vojvođanskoj ligi.
U tom periodu u muškoj ekipi ističu se: Miletin, Horvat, Uršal, Babuškov, Knežević, Boršoš, Prčić, Bogešić, Ruzman, Vukašinović, Vuković, Bukvić, Gašpar i Rudinski.
ženska ekipa je po kvalitetu bila ravna muškoj. Igrale su: Marija Neđela, Tožika Tolj, Edita Rerig, Olga Nikolov, Jelica Peca, Gordana Karan, Julija Tot, Marija Varga, Irena Čajkaš i Marija Patoč.
Sve do prvenstvene sezone 1975/76 godine, košarkaši Spartaka bili su članovi Druge lige, ali već naredne sezone ispadaju i iz Kvalitetne vojvođanske lige. Nakon nekoliko prvenstvenih sezona ponovo se vraćaju u Kvalitetnu vojvođansku ligu, gde se i danas takmiče. To je mlada ekipa, koja već tri godine uzastopno osvaja - drugo mesto.

Košarkašice spartaka su članice Prve vojvođanske lige.

79_1.jpg

Igrači KK Spartaka, odmah po osnivanju. Oni su nastupili od 1946.-1952. godine

79_2.jpg

Tim košarkaša Spartaka iz 1970. Uspešno igrao u II. saveznoj ligi u Kupu Jugoslvaije

79_3.jpg

Sadašnja generacija košarkaša Spartaka, 1984.

79_4.jpg

žene KK Spartaka 1950. godine
Omladinski košarkaški klub Elektroremont

Iz školskih klupa
 
Mlada i perspektivna generacija učenica subotičkih osnovnih škola Jovan Mikić i Vežbaonica pokrenula je inicijativu, na čelu s trenerom Šandorom Feldijem, za osnivanje novog ženskog košarkaškog kluba, pa je, 13. maja 1976. godine, oformljen OKK Kertvaroš-Elektroremont. Pošto pomenuta subotička mesna zajednica nije mogla sama da finansira klub, tu obavezu je preuzela radna organizacija Elektroremont.
Već 1980. godine Subotičanke su se plasirale u II Saveznu ligu, u kojoj se i danas takmiče s promenljivim uspehom. Kadetske i juniorske selekcije višestruki su prvaci Vojvodine. Kadetkinje OKK Elektroremonta bile su 1982. godine najbolje u Jugoslaviji, dok su juniorke 1983. druge u državi. Među Subotičankama bilo je nekoliko izuzetno kvalitetnih igračica, koje su nastupale i za državnu reprezentaciju. To su: Cvetana Dakleva, Jasna Nemet i Slavica Vojnić.
Danas OKK Elektroremont ima 50 registrovanih igračica, koje su svrstane u dve kvalitetne ekipe.

79_5.jpg

Reprezentativka Cvetana Dekleva ponikla je u subotičkom Elektroremontu

79_6.jpg

Ekipa ženskog košarkaškog kluba Elektroremont - član II. savezne lige

 

  Share on Facebook