02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Karate

Uvek u vrhu

Pri Ekonomskom fakultetu u Subotici, još 1969. godine, osnovana je karate sekcija SD Ekonomist. Sa 70 polaznika, prva subotička karate sekcija bila je treća po masovnosti u Vojvodini. Već 1971. godine mladi karatisti postigli su zapažen rezultat na juniorskom prvenstvu Jugoslavije. Delili su 4-8. mesta u konkurenciji 37 ekipa.
U 1974. godini sekcija prerasta u - Karate klub. Takmiči se u okrilju velike sportske porodice SDž Spartak. Naredne godine Spartak postaje član Kvalitetne vojvođanske lige. Samopregornim i kvalitetnim radom Subotičani su uspeli da se zadrže u ovom rangu takmičenja sve do današnjih dana.
Najveći uspeh KK Spartak je postigao osvojivši prvo mesto u Kvalitetnoj vojvođanskoj ligi 1983. godine. U kvalifikacionim borbama za ulazak u Prvu saveznu ligu, koje su održane u Mariboru, karatisti Spartaka zauzeli su tek sedmo mesto i nisu uspeli da se plasiraju u društvo najboljih. Pored značajnih uspeha u prvenstvenim borbama, Subotičani su postizali odlične rezultate i u ekipnoj konkurenciji na međunarodnim i domaćim turnirima.
Najuspešniji Jakmičar Spartaka u proteklih petnaest godina bio je žika Bećanovnić, koji je 14 puta bio državni reprezentativac u teškoj kategoriji - od 1976. do 1980. godine. Bećanović je bio prvak Vojvodine 1975, 1976, 1977, 1978. i 1982. godine. Na državnom prvenstvu osvajao je treće mesto 1977. i 1982. godine. Karate klub Spartak bio je uvek jedan od najmasovnijih klubova, o čemu najbolje svedoči dodela Nagrade za masovnost u 1983. godini.
Danas se velika pažnja posvećuje radu s mladim selekcijama: dva puta godišnje organizuju se karate škole za početnike.

78_1.jpg

Ekipa Karate kluba Spartak - član Vojvođanske lige

  Share on Facebook