24.02.2024. Subota

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Jedrenje na vodi

Uspele regate
 
U leto 1946. na Paliću je formirano Brodarsko društvo. Jedriličari i veslači bili su u jednom klubu.
Od 1950. godine Jedriličarski klub Palić deluje samostalno. Aktivnosti su bile prekinute jedino dok je trajala sanacija jezera.
Na Paliću se redovno održavaju prvenstva Vojvodine i države u klasama „430", „470", „Laser" i „Fin".
Najpopularnije regate su: Prvomajska i povodom Dana oslobođenja grada. Članovi kluba najviše uspeha imali su u kategoriji pionira i juniora, posebno u borbi za Zlatno jedro Vojvodine.
Pored standardnih jedrilica, članovi Jedriličarskog kluba Palić sve masovnije upotrebljavaju i tzv. serf, odnosno posebnu vrstu „daske", opremljene pokretnim jedrom.
Prva takva naprava zaplovila je na Paliću još 1974. godine. Vozio ju je dr Karolj Bata. Naredne godine dvojica entuzijasta, Đula Keseg i Edvard Kirbus, odlučili su da i oni okušaju sreću. Sekcija za serf je osnovana 1979. godine u okviru Jedriličarskog kluba. Osnivači su Đula Keseg, Edvard Kirbus, Florijan i Julije Prelčec.
Na prvom otvorenom prvenstvu Srbije, održanom 1981. godine u Beogradu (Savsko jezero), Subotičanin Đula Keseg osvaja prvo mesto, ispred Novosađanina Ota Šumahera. Iste godine, Keseg donosi srebrnu medalju s Međunarodnog prvenstva na Balatonu, učestvujući u teškoj kategoriji (iznad 75 kilograma - odnosi se na težinu vozača). Te godine održava se i Prvi kup Palića, na kome se, takođe, uvode laka i teška kategorija. Prvo mesto osvaja, ponovo, Keseg, a pobedu odnosi i 1982. godine na Kupu Palića i Kupu oslobođenja Subotice. Naredne godine, Laslo Boni izbija na prvo mesto u takozvanoj Kriterijskoj regati Srbije, održanoj na Paliću. Drugi je bio Laslo Šutuš, a treći Edvard Kirbus.
Serf sekcija trenutno ima 30 dasaka i 40 takmičara.

77_1.jpg

Jedrilice - ukras Paličkog jezera

77_2.jpg

Palićko jezero, idealno za jedrenje

  Share on Facebook