02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Hokej na ledu

Uspeh mladih hokejaša

Hokejaši su najveće uspehe postigli u posleratnim godinama. Na prvom državnom prvenstvu, održanom 1947. godine, Subotičani su zauzeli treće mesto iza zagrebačke Mladosti i ljubljanske Ilirije. Godinu dana kasnije, pripalo im je četvrto mesto, a potom peto. Najbolji igrači u tom periodu bili su: braća Ladocki, Kmec, Buš, D. Erdelji, E. Priboj, L. Erdelji, Poljak, Vidicki, Marcikić, Januško i Dudaš.
Izgradnja prvog veštačkog klizališta u Beogradu 1953. godine, privukla je jedan broj subotičkih hokejaša, koji su, zbog boljih uslova, promenili klub. Braća Ladocki i E. Priboj odlaze u Partizan, D. Erdelji i Mikuška u OHK Beograd, a L. Erdelji u Crvenu zvezdu. Zatim i Poljak i Feldi odlaze u zagrebačku Madost.
U sezoni 1959/60. u Spartaku ponovo igraju braća Ladocki. Potpomognuti novim talentovanim igračima, kao što su: Vicai, Husar, Vujković, Mukić, Jurić, Stojačić, Varga, Šaravanja i braća Cifra, doprinose da se ekipa vraća u Prvu ligu. Vraćaju se tada i braća Erdelji i Mikuška. S njima Spartak, tri godine uzastopno, ponovo bije bitku za vrh jugoslovenskog hokeja.
Subotica, konačno, dobija i veštački led 25. decembra 1969. godine. Od tada, u novim uslovima rada, ekipa je u nekoliko navrata uspevala da se vraća u Prvu saveznu ligu. Pioniri i omladinci su postizali bolje rezultate od starijih drugova. Juniori, recimo, godinama redovno učestvuju u finalnim mečevima za prvenstvo države, a 1982. i 1983. bili su i prvaci. Spartak je u ovom razdoblju dao niz omladinskih reprezentativaca, kao što su: Robert i Čaba Vereš, Č. Ladocki, Martin, Čizmadia, Jaramazović, Zlatanović, Terzić, Buš, Pejin, S. Heš, Pokornić, Bognar, Erdelji i Ziđarević. U seniorskoj reprezentaciji igrali su: Vidicki, braća Ladocki, Kmec, D. Erdelji; L. Erdelji i Č. Ladocki.
Mnogi bivši subotički hokejaši ostali su na „ledenom terenu" kao sudije i treneri. Na prvoligaškim utakmicama i danas srećemo kao sudije; Stevana Dvornića, Ištvana Priboja, Ferenca Almašija, Miroslava Kljuskovića, Nikolu Škalića i Ivana Šaravanju. Savezne utakmice su ranije sudili i Deže Dudaš i braća Ladocki. Gabor Ladocki je, trenutno, predsednik Sudijske organizacije Jugoslavije.
Treneri su sledeći bivši Spartakovi igrači: L. Erdelji, D. Erdelji, G. i J. Ladocki, Mikuška, Vujković, Škalić i Kljusković.
Hokejaši Spartaka su mnogo naučili od vrsnih čehoslovačkih trenera, a pre svega od dr Zdenjeka Zavodskog.

74_1.jpg

Sportski kuriozileti: braća Gabor i Janoš Ladocki, zatim Laslo i Denes Erdelji
bili su sjajni igrači u hokeju na ledu subotičkog Spartaka i reprezentacije

  Share on Facebook