02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Gađanje glinenih golubova

U očekivanju novog strelišta

Sekcija za gađanje glinenih golubova u Subotici je osnovana 1950. godine. Do 1955. godine ova sekcija Streljačkog saveza u Subotici doživela je pravi procvat, zahvaljujući neumornom radu nekolicine aktivista: Fabijana Horvackog, Imrea Doboa, Imrea Saboa i Janoša Zedija. Na obali Krvavog jezera izgrađeno je i dobro opremljeno olimpijsko strelište sa 15 mašina za izbacivanje glinenih golubova, koje je u više navrata bilo poprište pokrajinskih, republičkih, međuopštinskih i državnih prvenstava.
Prvi značajniji rezultat zabeležen je 1953. godine, kada je na prvenstvu države u Zagrebu ekipa Vojvodine osvojila prvo mesto. U toj ekipi bio je i subotičanin Nandor Štajnfeld.
Streljački klub „Fazan", a od 1979. godine „Trapskit" Subotica, ponovo izbija u sam vrh 1977. godine sa vrlo dobrim rezultatima postignutim na meduopštinskom takmičenju na Paliću i na Pokrajinskom prvenstvu maja 1977. u Novom Sadu  u disciplini „trap". Družina je tada brojala 83 člana. Posle sanacije jezera Palić, strelište je 1979. godine srušeno, a novo do danas nije podignuto! Članovi „Trap-skit" družine su se poslednji put takmičili na turniru u Bečeju 1980. godine.

Značajniji rezultati: 1954. godine Imre Sabo pobedio je na državnom prvenstvu u Brčkom; u Novom Sadu, 1976. godine, Gabor Bodo zauzima 46, a Laslo Stangl 54. mesto; na pokrajinskom prvenstvu u Novom Sadu, 1977. godine, „Fazan" iz Subotice je 9. u ekipnom plasmanu, u konkurenciji 14 ekipa iz Vojvodine.

Na Krvavom jezeru su, inače, održana i dva državna: prvenstva: prvo 27. jula 1955. a drugo 29. septembra 1962. godine.

73_1.jpg

Sa takmičenja u gađanju glinenih golubova

 

  Share on Facebook