02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Gimnastika

Uvek na zavidnom nivou

Prve aktivnosti u gimnastici posle oslobođenja Subotice zabeležene su još sredinom 1945. godine, kada je u okviru Fiskulturnog omladinskog sportskog kluba Jovan Mikić Spartak osnovana i gimnastička sekcija. Bila je to jedna od prvih šest sekcija ovog kluba. Za gimnastičare je u to vreme bio zadužen Eduard Kral.
Subotički omladinci 1945. godine, odlukom Mesnog fiskulturnog odbora, uključili su se u pripreme za slet u Beogradu. Već 22. jula 1945. godine održan je i Glavni fiskulturni slet subotičkog okruga.
Sletske priredbe organizovali su Priređivački odbori, koji su u to vreme bili obavezni deo organizacionog sastava klubova. Jedan od najboljih gimnastičara Gimnastičkog društva Partizan bio je Josip Kujundžić-Kejo, koji je jednom prilikom vežbao i pred drugom Titom.
Može se reći da je u Subotici gimnastika oduvek bila na zavidnom nivou. Među najvažnije trofeje Gimnastičkog kluba Partizan, svakako, spadaju prelazne zastave osvojene u partizanskom višeboju 1955. i 1962. godine. Prelazne zastave takmičarima subotičkog „Partizana" darivao je Josip Broz Tito.
Državni prvaci u konkurenciji seniora bili su: Josip Kujundžić-Kejo, 1949. godine, i Zoran Ivanović, 1975. i 1977. godine.
Na Olimpijskim igrama 1948. vežbao je Josip Kujundžić-Kejo, a Marica Ivandekić je sudelovala na Olimpijadi 1952. godine, kao i Milenko Lekić 1960. i Zoran Ivanović 1972. godine.
Među učesnicima Svetskih šampionata bili su: Josip Kujundžić 1950. godine, Antun Katančić 1950. godine, Ede Mađar 1954. godine, Tonka Mukić 1958. godine, Ruža Košanji 1962. i 1966. godine i Zoran Ivanović 1974. godine.
U proteklih četrdeset godina Subotica je dala niz kvalitetnih gimnastičara, koji su stalno bili u vrhu jugoslovenske gimnastike. Mnogi od njih reprezentovali su našu zemlju i na Balkanskim i Mediteranskim igrama i Evropskim šampionatima.
Među najvrednije rezultate takmičara Gimnastičkog kluba Partizan spadaju: drugo mesto Josipa Kujundžića-Keje na Balkanskom šampionatu 1947. godine, prvo mesto na pojedinačnom prvenstvu Jugoslavije 1949. kao i 39. mesto na Svetskom šampionatu 1950. godine. Na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. Kujundžić je osvojio 54. mesto.
Na Svetskom šampionatu 1950. godine sudelovao je i Antun Katančić, koji se plasirao na 43. mesto.
Na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine Marica Ivandekić, osvaja 96. mesto. Na Svetskom šampionatu za muškarce, 1954. godine, Ede Mađar je 104. a na Svetskom šampionatu za žene 1958. godine Tonka Mukić je bila 72. Na istom takmičenju seniorki 1962. godine Ruža Košanji je 65. Četiri godine kasnije, Ruža Košanji ponovo putuje na Svetski šampionat, ali ostaje bez plasmana.
Od 1969. do 1977. godine najbolji pojedinac gimnastičkog kluba Partizan je Zoran Ivanović. Na Šampionatu Jugoslavije 1969. godine Ivanović osvaja prvo mesto, a 1972. godine učestvuje na Olimpijskim igrama u Minhenu. Šampion Jugoslavije postaje i 1975. i 1977. godine. Na Balkanskim igrama osvojio je 2, a na Svetskom šampionatu 42. mesto.
Iz Gimnastičkog društva Partizan u reprezentaciji Jugoslavije za četrdeset godina vežbalo je četrnaestoro takmičara. U konkurenciji muškaraca boje Jugoslavije branili su: Josip Kujundžić-Kejo, Antun Katančić, Ede Mađar, Gabor Sabo, Zoran Ivanović, Đorđe Mutić i Dragan Budanović. Od žena u reprezentaciji su nastupile: Ksenija Sigulinski, Tonka Mukić, Marica Ivandekić, Zorica Milodanović, Ruža Košanji, Karolina Sarčević i Magda Rili.
Gimnastičko društvo Partizan-železničar (kako glasi novo ime) imalo je zapažene rezultate u svim konkurencijama - na prvenstvima Vojvodine, republičkim, saveznim i međunarodnim nadmetanjima.
Među najboljim pojedincima, u mlađim kategorijama, su: Stipan Vojnić, Đuro Nimčević, Franjo Ivković, Ivan Jakočević i Zoran Veselinović.
Mlađim kategorijama se, inače, u ovom društvu posvećuje posebna pažnja. Svake godine Subotica je, zajedno sa Novim Sadom, organizator i domaćin Pionirske škole Vojvodine. Tako se na jednom mestu okupljaju najtalentovaniji mladi gimnastičari Pokrajine.
Gimnastičkim poletarcima namenjen je i tradicionalni Memorijalni turnir Marice i Bele Ivandekić, koji se u Subotici održava svake godine, u znak sećanja na ove uzorne gimnastičke radnike.
Danas Gimnastički klub Partizan ima nekoliko kvalitetnih trenera, bivših sportista, koji su preuzeli rad sa mlađim kategorijama. Zoran Ivanović, koji radi kao trener u klubu, postavljen je i za selektora juniorske reprezentacije Jugoslavije.
Gimnastički klub Partizan je nekoliko puta proglašen za najbolji sportski kolektiv Subotice.

71_1.jpg

Muška gimnastička vrsta subotičkog DVT Partizan, 1950

71_2.jpg

Zoran Ivanović, reprezentativac i državni prvak

71_3.jpg 71_4.jpg
Stil i elegancija:
popularni "Keja" na razboju
Ivan Jakovčević, reprezantativac i prvak države,
učesnik velikih takmičenja 1983. i 1984. godine

71_5.jpg

Jugoslovenski reprezentativci i olimijci 1952.
S leva na desno : Ede Mađar, Marica Ivandekić i Josip Kujundžić - Kejo

71_6.jpg

Ruža Košanji, reprezentativka i državna prvakinja

71_7.jpg

Zoran Ivanović sa svojim trenerom Stevanom Stantićem - Cuncikom

  Share on Facebook