02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Dizanje tegova

Plodovi samopregornog rada

Prvo zvanično takmičenje u tek osnovanoj sportskoj grani - dizanju tegova - bilo je pojedinačno prvenstvo države 1948. godine. Iste godine osnovan je i Klub dizača tegova Spartak. Već 1949. u zvaničnim takmičenjima učestvuju i takmičari Spartaka. Ovaj sport u Subotici su odomaćili Ferenc Graca i Đula Korhec - mlađi, koji su uz Janoša Korheca, Ferenca Bašića, Jožefa Mesaroša, Ištvana Sakača, a kasnije Ištvana Nađa i Ištvana Čika, bili i prvi takmičari.
Do 1958. godine dizači su trenirali zajedno s rvačima u istoj prostoriji. Početak je bio izuzetno težak: nije bilo prostOra, a ni skupe opreme.
U tom periodu Janoš Korhec osvaja četiri naslova državnog prvaka. U poluteškoj kategoriji bio je najbolji 1951. i 1954, a u teškoj 1952. i 1958. godine. Na državnim prvenstvima, u lakoj kategoriji, dva puta trijumfuje: Ištvan Čik, dok je Đula Korhec prvak u teškoj kategoriji 1952. godine. Ištvan Nađ i Ištvan Šifliš spadaju među najbolje dizače u Srbiji.
Početkom 1958. godine Klub dizača tegova postaje samostalna sportska organizacija. U novim prostorijama i pod povoljnijim uslovima, stasava nova generacija takmičara. Uspesima braće Korhec pridružuju se novi talenti. Njihovi rezultati, a posebno Đule Kopunovića, Pavla Markovića, Aladara Saboa, Ranka Sikanje i Mehmeda Memiševića, ubrajaju se među najbolje u zemlji.
Zahvaljujući samopregornom radu, Subotičani su uspeli da se 1963. godine plasiraju u Prvu saveznu ligu. Dve godine kasnije na scenu stupa još jedna perspektivna generacija: Marko Ostrogonac, Tibor Terčić, Mhajlo Šipoš, Stipan Vert, Ferenc Šoš, Jožef Pinter i Đula Lakatoš. Sipoš je uspeo da postavi državni rekord u poluteškoj kategoriji za juniore, Ostrogonac i Terčić su trijumfovali u bantam, odnosno teškoj kategoriji, a Lakatoš je dospeo i do reprezentativnog dresa.
Najpoznatiji i najzapaženiji dizač tegova je višestruki reprezentativac i državni rekorder u bantam kategoriji - Marko Ostrogonac. On je trinaest puta trijumfovao na prvenstvima Jugoslavije: 1965, 1967, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1981. i 1983. godine. Na Balkanskim igrama 1974. bio je drugi.
Uspesima starijih drugova pridružuju se Laslo Tot, Drago Guzovski i Antal Sloboda. Tot je na prvenstvu države bio najbolji u perolakoj kategoriji 1974, Guzovski u polusrednjoj 1977, a Sloboda u polusrednjoj kategoriji 1981. godine. Takmičili su se i u reprezentaciji Jugoslavije.
Najbolji plasman u ekipnoj konkurenciji Spartak je postigao 1976. godine, kada je u finalu ekipnog šampionata Jugoslavije u Subotici osvojio prvo mesto.
Od 1976. do 1978. godine veoma dobre rezultate postižu i juniori: najbolja su ekipa u Vojvodini. Na državnim prvenstvima su, takođe, među najboljima u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Ističu se: Jožef Nosković, Božidar Rastović, Robert Angelović, Antal Sloboda, Agošton žigović, Jožef Romek, Branislav Bašić, Tibor Vituška, Jožef Magoši, Čongor Nađ, Ladislav Bukvić, Tibor žoldoš, Goran Marković i Đerđ Kopilović. Robert Angelović i Božidar Rastović postaju reprezentativci.
Na kraju sezone 1982/83. Spartak napušta društvo najboljih. Od tada je gotovo sva pažnja usredsređena na rad s mladima. Angažovan je i profesionalni trener Agošton žigović. U Drugoj saveznoj ligi počelo se silovito, s pobedom, tako da se može očekivati i brz povratak Spartaka u društvo najboljih.

40_1.jpg

Ekipa Spartaka, prvak države 1976. u dizanju tegova

40_2.jpg 40_3.jpg
Marko Ostrogonac, reprezentativac, državni rekorder
i prvak države u dizanju tegova
Robert Angelović, reprezentativac, državni rekorder
i prvak države u dizanju tegova
  Share on Facebook