24.02.2024. Subota

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Biciklizam

Šest istaknutih reprezentativaca

Odmah nakon osnivanja Sportskog društva železničara Jovan Mikić-Spartak, maja 1945. godine, grupa poznatih subotičkih biciklista - Deneš Erdelji, Stevan Santo, Mihajlo Polaček, Josip Mihalek, uz pomoć Ivana Sarića, Đene Belinovića i drugih - organizuje biciklističku sekciju.
Već u prvoj takmičarskoj generaciji (1946-1952) bilo je dosta talentovanih vozača, od kojih su se naročito isticali: Deneš Erdelji, Vilmoš Skala, Stevan Santo, Mihalj Polaček, Jožef_ Skala, Jožef Mihalik, Ivan Dulić, Peter Nađ, Laslo Čakanj, Išrvan Ferković, a od mlađih Jožef Cigler, Ferenc Orsag, Ferenc Horvat, Ištvan Tamaši, Ferenc Maluščik, Ištvan Hazi, Gustav Franzer, Janoš Lakatoš, Marko Prćić, Karolj Antunović i Janoš Tot.
U 1947. godini postignuti su prvi uspesi: u juniorskoj konkurenciji osvojeno je prvo mesto u Vojvodini, a drugo na prvenstvu Republike, dok je u trci seniora, na prvenstvu Vojvodine, Vilmoš Skala bio drugi. Godinu dana kasnije, u trci juniora, na pokrajinskom prvenstvu, najbolji je ,bio Franjo Orsag, a kod seniora prvi je bio Skala. Karolj Antunović je 1949. godine najbolji junior u Vojvodini, a drugi u Srbiji, dok je Janoš Tot treći na seniorskom prvenstvu Srbije.
Josip Cigler postaje juniorski prvak države, a zajedno sa Totom i Antunovićem na ekipnom prvenstvu Vojvodine i Srbije osvaja prvo mesto, dok su u Jugoslaviji drugi. Juniorska ekipa Spartaka 1951. godine postaje ekipni prvak Jugoslavije.
Druga plejada vozača (1953-1959) osvaja u ekipnoj konkurenciji prvenstvo Vojvodine i Srbije. Ističu se: Antal Seleši, Nikola Mandić, Jožef Kereši, Stevan Jurić i Ištvan Rožumberski.
Najveće uspehe postižu takmičari koji brane boje Spartaka od 1969. godine: Laslo Horak, Ištvan Pišpek, Josip Cvijin, Ferenc Der, Ištvan Forgo, Đerđ Pakai, Mado Kikić, Stipan Kovačević. . . Ištvan Forgo 1964. godine osvaja naslov državnog prvaka za kontraše.
Iste godine i ekipa kontraša osvaja prvo mesto. Jožef Engi, Pal Cigler i Franjo Mandić osvojili su ekipno prvenstvo za juniore 1967. godine.
Subotički Spartak dao je šest reprezentativaca Jugoslavije u seniorskoj konkurenciji. Deneš Erdelji je uspeo prvi da se izbori za mesto u nacionalnoj selekciji: iako veteran, učestvuje 1948. godine u trci kroz Hrvatsku i Sloveniju. Jožef Cigler je sedam puta branio boje Jugoslavije u trkama oko Tunisa, Poljske, Rumunije i Bugarske, a u dvobojima sa Mađarskom i Austrijom - po dva puta. Ferenc Der vozio je 1967. godine u etapnoj trci oko Bugarske, a Franjo Mandić učestvuje 1968. u trci Bordo-San Sebastijan. Kao odličan brdski vozač ističe se i na trci Alpe-Adria. Pal Cigler brani boje reprezentacije u trkama Berlin-Prag-Varšava i kroz Jugoslaviju, dok je Jožef Engi učestvovao na najvećoj amaterskoj trci sveta - Tur de Frans 1969. godine.
U odgovarajućim juniorskim selekcijama Vojvodine i Jugoslavije, Subotičani i sada imaju svoje predstavnike. Među njima je i mladi Robert Seleši. Generacija mladih i perspektivnih biciklista danas postiže zapažene rezultate i pored skromnih uslova za rad. Biciklistički klub Spartak bio je i ostao klub entuzijasta, jer se i sada isključivo radi na - amaterskim principima.

38_1.jpg

Biciklisti Spartaka 1982-1984

38_2.jpg

Finiš VII međunarodne trke Segedin Subotica, 1983. godine

38_3.jpg

Biciklisti Spartaka sa leva na desno: F. Mandić, P. Cigler, J. Engi, D. Erdelji, J. Ciger i F. Der

38_4.jpg

Biciklisti subotičkog Spartaka 1981. godine

  Share on Facebook