02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Sportsko društvo Zorka

Sport za hiljadu radnika

Radni ljudi Zorke su odmah nakon oslobođenja, pod rukovodstvom Sindikata, organizovali sportski život u svojoj fabrici. Brojne sportske sekcije ovog Društva danas okupljaju oko 1000 zaposlenih.
Kuglaški klub uspešno deluje od 1948. godine, a od 1956. i fudbalska ekipa. Iste godine startuju i šahovska sekcija i ekipa za hokej na travi, a od 1967. radi Planinarsko društvo i Sekcija za uzgoj sportskih golubova. Pored nabrojanih, Zorka danas ima i rvački, streljački, karete, džudo i tenis klub, a tu su i klub stonotenisera i sekcija za lov i ribolov.
I pored toga što je sportski život u fabrici bio dugo godina prilično razvijen, Sportsko društvo Zorka osnovano je relativno kasno - tek 1965. godine. Inicijatori i, ujedno, i članovi Predsedništva SD bili su Ladislav Blau, Janoš Besedeš, Šandor Pečenka i Ištvan Burjan. Sadašnji predsednik je Janoš Kiš.
Zaposleni u Zorki trude se da stvore što bolje uslove za razvoj klubova i da svakom radniku omoguće bavljenje sportom i rekreacijom. Pre šest godina započeta je izgradnja rekreacionog centra u Dudovoj šumi. Do danas su završeni: fudbalsko igralište, tereni za tenis i hokej na travi, a uskoro će biti predani na upotrebu i tereni za odbojku, rukomet i košarku.
Najbolji rezultat, do sada kao sportista ima Vera Angelović-Nađ. Ona je osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u džudou. Njena starija sestra Ljubica bila je državni prvak i član naše reprezentacije u istoj sportskoj disciplini. Hokejaši na travi su bili prvoligaši. Odgajivači sportskih golubova Zorke skoro svake godine donose po neku medalju s državnih prvenstava.

  Share on Facebook