02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Omladinsko sportsko društvo Palić

Sportska tradicija

U prošlosti su mnogi sportovi bili vezani za Palićko kupalište. Palić je sačuvao tradiciju sve do današnjeg dana, gradeći u međuvremenu mnoge savremene sportske objekte u blizini jezera.
Sportsko društvo Palić, osnovano je relativno kasno, tek 1974. godine, mada su preduslovi postojali i ranije. Sadašnja organizaciona forma nastala je na inicijativu Janka Pejanovića, Milorada Icića, Pante Mušickog, Sime Vukše, Đorđa Rašete i Steve Krušedolca. Društvo deluje na teritoriji Mesne zajednice Palić, ali je otvorenog tipa.
Postoje fudbalski, rukometni, košarkaški, veslački, jedriličarski, šahovski, streljački i tenis klub, deluju i džudisti, a jedno vreme su radili i rvači.
U Društvu su do sada najviše uspeha imali veslači i teniseri. Iz njihovih redova izrasli, su mnogi pokrajinski, republički i državni prvaci. Palić je ponosan i na fudbalere, koji su 1977. godine izborili plasman u Vojvođansku ligu, u kojoj su se dosta dugo održali. Trenutno nastupaju u Bačkoj ligi, ali su na dobrom putu da ponove uspehe iz sedamdesetih. Svetlih trenutaka imali su i predstavnici drugih sportova, kao na primer ženska rukometna ekipa koja se takmičila u Vojvođanskoj ligi.
Palićani svoju aktivnost grade na tradicijama amaterizma. U svim klubovima je najvažniji cilj da se mladi usmere u željenom pravcu, da se izgrađuju kao svestrane ličnosti. Škola je na prvom mestu. Učenici sa slabim ocenama ne mogu da učestvuju u radu sportskog drušva, u kome godinama aktivno rade i deluju omladinska organizacija i aktiv SK.
Klubovi se neposredno povezani s mesnom osnovnom školom Vladimir Nazor, pa nije ni čudo da se fudbalske i rukometne utakmice, veslačka nadmetanja i treninzi masovno posećuju.
Društvo ima Park sportova, odlično opremljene sportske terene pored jezera, stvorene s relativno malim ulaganjima šire društvene zajednice, ali zato uz maksimalno lično angažovanje Palićana. Izgrađena su dva fudbalska, dva košarkaška, tri terena za rukomet, pet terena za odbojku, atletska staza i dvorana za kuglanje sa automatskim uređajima. Radne organizacije iz Subotice i okoline organizuju na tim terenima brojna radničkosportska takmičenja. Palić je bio domaćin i takmičenja Beogradske armijske oblasti. Ovde je održana i Olimpijada studenata i polaznika viših škola iz cele zemlje. Ne možemo a da ne pomenemo i terene za tenis, gde se svake godine susreću najbolji naši mladi teniseri u okviru memorijala Gavro Čović. Na ovim terenima održano je i prvenstvo Evrope za juniore.
I pored svih finansijskih problema, pregaoci u SD Palić trude se da obezbede odgovarajuće uslove za rad svih oko hiljadu članova Društva.

  Share on Facebook