02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Strukovni sportski savezi Subotice

Kada je 5. juna 1945. godine formiran Mesni fiskulturni odbor Subotice počelo je i organizovano okupljanje predstavnika svih klubova i aktiva.
Odlukom od 14. juna iste godine, sportskim klubovima ukazano je na sistem takmičenja. Svi su upoznati: kako će se takmičenja odvijati.
Fudbaleri su igrali u Ligi Gornje Bačke, kuglaši u Mesnoj ligi, održavali su se krosevi, sletske vežbe i druge sportske priredbe.
U Fiskulturnom odboru registrovala su se nova sportska društva i aktivi. Veoma su bili popularni organi sportskih društava SDž Spartaka u radnim organizacijama.
Uporedo su se obučavale i prve sudije, zapisničari i sportski instruktori.
U Subotici danas postoje i rade sledeći strukovni savezi: Udruženje sportskih ribolovaca, Udruženje sportskih golubara, Savez školskih sportskih društava, Opštinski savez za sportsku rekreaciju Partizan, Opštinski košarkaški savez, Opštinski fudbalski savez, Opštinski rukometni savez, Opštinski kuglaški savez, Opštinski streljački savez, Opštinski odbojkaški savez, Opštinski šahovski savez, Društvo pedagoga fizičke kulture, Udruženje sportskih trenera, Sportsko društvo invalidnih lica i Planinarsko-smučarski savez.
U okviru gotovo svih strukovnih saveza postoje trenerske i sudijske organizacije. Na bazi delegatskog sistema biraju se delegati u strukovne saveze fizičke kulture SAP Vojvodine.
Postoje opštinske lige u fudbalu, kuglanju i streljaštvu, a ostali strukovni savezi organizuju takmičenja u okviru međuopštinskih liga. Velika pažnja poklanja se organizovanju masovnih takmičenja u okviru radničkih sportskih igara i jugoslovenskih kupova.

  Share on Facebook