02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Sportske aktivnosti subotičke omladine

U posleratnom dnevnom listu Radio vesti pojavljivale su se - u nekoliko redaka - i prve sportske vesti. U jednoj je (u petak, 24. novembra 1944. godine) upućen sledeći apel subotičkoj omladini:
„Poziv sportskoj omladini!
U subotu će se održati konferencija sportista i sportistkinja. Ovim pozivamo svu antifašističku omladinu grada koja se želi baviti sportom da dode u Omladinski dom.
Početak je u tri časa posle podne. Rešavaće se sledeće pitanje: reorganizacija sporta, sudbina bivših sportskih društava i ostali problemi sporta.
Mesni odbor USAOJ-a".
Još je, dakle, trajao II svetski rat, a omladina je već bila u akciji: izlazila je na ulice i kroz dobrovoljne radne akcije ulepšavala grad i stambene zgrade, prikupljala pomoć za bolnice, preuzimala ranjenike stigle sa frontova, a nije se zaboravljalo ni na - sportske aktivnosti.
List Radio vesti pozvao je, tako, 24. decembra 1944. godine, omladinu na egzibicioni ping-pong turnir u stonoteniskom klubu Bratstvo, na kome su nastupili najbolji subotički igrači. To se smatra i prvim začetkom sportskih aktivnosti. A, posle stonog tenisa, došao je fudbal, pa atletika. Već početkom 1945. godine, u Subotici i obližnjim naseIjima, uz razne svakodnevne obaveze, ispoljavaju se i sve brojnije sportske delatnosti mladih.
Subotička reprezentacija USAOV-a u stonom tenisu je gostovala u Novom Sadu već 11. februara 1945. godme, gde je igrala nerešeno (2:2).
 
U međuvremenu postepeno se formiraju fiskulturni aktivi i klubovi. Održani su i prvi krosevi, a 8. maja 1946. godine i velika fiskulturna manifestacija bratstva i jedinstva srednjoškolske omladine Subotice - u košarci, odbojci, stonom tenisu, rukometu i sletskim vežbama. Prvi školski sportski klubovi registrovani su februara 1947. godine u Muškoj i ženskoj gimnaziji, Učiteljskoj školi, Srednjotehničkoj školi i Trgovačkoj akademiji. To su počeci dobro organizovanih sportskih aktivnosti subotičke školske omladine, koja je još od 1944. godine među nosiocima aktivnosti u sportu i fizičkoj kulturi.
Pored redovnih aktivnosti, održavaju i populame van-nastavne akcije u kojima sudeluju i deca predškolskog uzrasta, učenici osnovnih i srednjih škola, zatim studentska, seoska i radnička omladina.
Školska omladina sudeluje, kasnije, na Sportskoj olimpijadi školske omladine Vojvodine (SOŠOV), a studentska omladina ima svoja takmičenja na nivou regiona, republika i pokrajina. Seoska i radnička omladina sudeluje na tradicionalnoj Seoskoj olimpijadi, odnosno Radničko-sportskoj olimpijadi Vojvodine, od 1975. sve do danas.
Sportskim priredbama obeležavaju se i dani škola, istorijski datumi, organizuju se omladinska takmičenja republika i pokrajina na turnirima Bratstvo-jedinstvo, takmiče se i mladi zbratimljenih gradova, sela i mesnih zajednica, a održavaju se i susreti sa mladima iz klubova naših radnika u inostranstvu.
Na Sportskim olimpijadama školske omladine Vojvodine subotički učenici postigli su dosad sledeće rezultate:
I    SOŠOV (1970). godine - Novi Sad): osvojeno je 70 medalja (26 zlatnih, 18 srebrnih, 16 bronzanih), a zauzeto je u ukupnom plasmanu prvo mesto.
II    SOŠOV (1974. godine - Zrenjanin): osvojene su 46 medalje (11 zlatnih, 12 srebrnih 23 bronzane), odnosno drugo mesto u ukupnom plasmanu.

III    SOŠOV (1978. godine - Subotica): osvojene su 74 medalje (30 zlatnih, 21 srebrna, 23 bronzane), a u ukupnom plasmanu zauzeto je, opet, prvo mesto.
IV    SOŠOV (1982. godine - Novi Sad): osvojeno je rekordnih 102 medalja (38 zlatnih, 41 srebrna, 23 bronzane), a u konkurenciji najboljih osnovnih i srednjih škola Vojvodine osvojeno je po treći put prvo mesto!
Formiranjem Saveza školskih sportskih društava Subotice (u koji su uključena školska sportska društva opštine), još više je pojačana sportska aktivnost: od 1981. godine održavaju se ligaška takmičenja osnovaca i srednjoškolaca u deset sportova za Kup Subotičkih novina, a u masovnoj akciji „Naučimo plivati" svake godine se održavaju prolećni i jesenji krosevi, a organizuju se logorovanja mladih iz Pokrajine.
Sportskim priredbama obeležavaju se uvek i Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita. Tada se najuspešnijim školama uručuju pehari i plakete, kao i brojna druga priznanja OK SSOV Subotice, Saveza pionira Subotice i SOFK Subotiice.
U okviru Saveza školskih sportskih društava Subotice svoje vaspitno-obrazovne akcije sprovodi i Društvo pedagoga fizičke kulture grada, koje ima 80 članova.

116_2.jpg

Svečano otvaranje III SOŠOV-a 1978. godine

116_1.jpg

Ispraćaj olimpijske baklje 1984. godine

116_3.jpg

Avionski snimak preuređenog Gradskog stadiona u Subotici

116_4.jpg

Prepune tribin za vreme jedne od utakmica Spartaka

  Share on Facebook