02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Milan (Stevana) Glogovčan

Zaslužni sportista Jugoslavije

112_1.jpgRoden 21. septembra 1943. godine u Subotici. Po struci je diplomirani inženjer arhitekture. Sportom se počeo baviti 1950. godine u Aero klubu Ivan Sarić. U vremenu od 1968. do 1972. godine pet puta je nastupao za državnu reprezentaciju u vazduhoplovnom modelarstvu. Na prvenstvu Evrope sa modelima klase F-1 C osvojio je srebrnu medalju. Još uvek aktivno nastupa, ali istovremeno obavlja i dužnost saveznog sudije u vazduhoplovnom modelarstvu.

Milan Glogovčan je u toku svoje duge i uspešne karijere imao, zaista, impresivne rezultate: bio je, recimo, član naše nacionalne selekcije koja je 1974. na prvenstvu Evrope, sa modelima klase F-1 C, osvojila srebrnu medalju, a šest puta je bio na domaku cilja - osvajao je titulu vicešampiona Jugoslavije sa takozvanim „penjačima".
Kad govori o minulim godinama i o sportu kojim se bavio i još uvek bavi, Glogovčan najviše ističe Kup Republike, međunarodno takmičenje koje se održava u Zagrebu, gde svake godine učestvuju najveći evropski i svetski asovi u vazduhoplovnom modelarstvu. Ovde je ovaj Subotičanin tri puta zaredom trijumfovao, ostavljajući iza sebe mnoga elitna imena ove sportske grane. Od 1968. do 1972. godine Glogovčan je pet puta nastupio u državnoj reprezentaciji, uvek sa „penjačima" (slobodno leteći modeli na motorni pogon).
Do sada je za izuzetne rezultate i zasluge u sportu nekoliko puta pohvaljivan i nagrađivan, a u vitrini prepunoj trofeja najdraža mu je svakako, pohvalnica sa potpisom Josipa Broza Tita. Uporedo sa takmičenjima u modelarstvu, Glogovčan je postao i savezni sudija u ovom vazduhoplovnom sportu, te je i sada, kada je već prešao zenit svoje sportske karijere, angažovan na gotovo svakom modelarskom takmičenju - ili kao sudija, ili kao takmičar.
Milan Glogovčan je tokom godina stekao reputaciju uzomog sportskog radnika i zahvaljujući njegovom zalaganju ova sportska disciplina u našem gradu ima sve više poklonika.

  Share on Facebook