02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Zoran (Vitomira) Kalinić

Zaslužni sportista Jugoslavije

111_1.jpgRođen 20. jula 1958. godine u Subotici. Ima višu stručnu spremu. Stonim tenisom počeo se baviti 1970. godine u Stonoteniskom klubu Spartak, čjji je kapiten. Stalni je član državne reprezentacue, za koju nastupa od 1975. godine, te ima oko 250 nastupa u dresu sa državnim grbom. Pojedinačni je prvak države za 1979, 1980, 1982, 1983. i 1984. godinu. Dobitnik je sportske nagrade SAP Vojvodine Jovan Mikić Spartak, omladinske nagrade Sedam sekretara SKOJ-a i Majske nagrade Srbije.

Zoran Kalinić je u svemu pravi pravcati naslednik svetle tradicije subotićkog stonog tenisa i vrsnih svetskih majstora celuloidne loptice koji su ponikli u Subotici i afirmisali ga širom sveta. Iako još relativno mlad, u dosadašnjoj karijeri ostvario je rezultate koji ga svrstavaju u red najpoznatijih igrača stonog tenisa u svetu.
U domaćoj konkurenciji, pored pet titula pojedinačnog prvaka države, ima i četiri osvojene sa Spartakom u ekipnom takmičenju, zatim, dve šampionske titule u dublu i šest u mešovitom dublu. Na internacionalnom planu, još kao omladinac, skrenuo je pažnju na sebe, osvajajući titulu omladinskog prvaka Evrope pojedinačno, a jednom i u mešovitom dublu sa Palatinuševom. Na balkanskim šampionatima trijumfovao je u tri maha -1980, 1982. i 1983. godine.
U dublu sa Dragutinom Šurbekom, živom legendom našeg stonog tenisa, ostvario je rezultate koji potvrđuju da naš stoni tenis stalno ima izuzetne asove, koji jedan drugog uspešno nasleđuju. Dva puta je sa Šurbekom stao na pobedničko postolje na šampionatima Evrope 1982. i 1984. godine. Član je naše reprezentacije, koja je u ekipnoj konkurenciji osvojila treće mesto u Evropi 1983. godine.
Najveći uspeh mu je prvo mesto na svetu u dublu (takode sa Šurbekom) 1983. godine. U svoj bilans blistavih uspeha uvrstio je i prva mesta osvojena na međunarodnim prvenstvima Italije, Belgije, Mađarske, Skandinavije, ČSSR, Jugoslavije, Zapadne Nemačke i Švedske. Zbog svega toga, visoko kotira na evropskim i svetskim ranglistama. Tako je 1983. godine u Evropi bio treći, a iste godine i 10. na svetu. U dresu Spartaka dva puta je osvajao Kup sajamskih gradova.
Zoran Kalinić je vrstan sportista, ali i uspešan student Ekonomskog fakulteta u Subotici. Lep je primer kako sport i učenje mogu ići zajedno.

  Share on Facebook