02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vilim (Vilmoš) Harangozo - Kiči

Zaslužni sportista Jugoslavije

110_1.jpgRođen 22. januara 1925. godine u Subotici, preminuo 1975. godine u Beogradu. Stonim tenisom počeo se baviti u predratnim godinama, da bi u slobodnoj Subotici, u dresu STK Spartak i državne reprezentacije, ostvario rezultate koji ga svrstavaju u red najvećih svetskih stonoteniskih majstora. U svojoj dugoj sportskoj karijeri osvojio je preko 2.000 trofeja, po čemu je sigurno najviše zadužio Suboticu i našu zemlju. Nakon završetka igračke karijere, bio je savezni trener naše i zapadnonemačke reprezentacije. Bio je član SKJ. Prvi je predsednik omladine Subotice posle rata. Dobitnik je Oktobarske nagrade Subotice i nosilac je Ordena bratstva i jedinstva sa srebrnim vencem.

Ime Vilima Harangozoa nalazi se na vrhu najpoznatijih jugoslovenskih sportista. I vrh majstora u stonom tenisu, u svetskim razmerama, nezamisliv je bez nenadmašnog Kičija. Vilim Harangozo je to zaslužio ne samo po onome što je dao stonom tenisu, svom klubu, državnoj reprezentaciji i svetskom stono-teniskom sportu, nego i po svim drugim osobinama koje je nosio u sebi i koje su iz njega zračile i plenile okolinu. Bio je u pravom smoslu te reči, putujući sportski ambasador Jugoslavije, naročito u godinama posle rata kada su sportisti Jugoslavije požrtvovano i nesebično doprinosili stvaranju njenog ugleda u svetu.

U impozantnom broju osvojenih trofeja, posebno svetle oni koji govore o tome da je osam puta bio najbolji stonoteniser Jugoslavije i da je po trofejima apsolutni rekorder među igračima u domaćoj konkurenciji, jer je u raznim igračkim kombinacijama  čak 29  puta  stao  na  pobedničko postolje.
Bio je rado viđen gost i na međunarodnoj sceni. U toku svoje 24-godišnje karijere nastupao je u 43 zemlje, takoreći na svim kontinentima: bio je internacionalni prvak Austrije, Jugoslavije, Francuske, Čilea, Švajcarske, SR Nemačke, Belgije i SSSR-a. U svoje vreme pobedio je skoro sve najveće zvezde stonoteniskog sporta. Najveći uspeh ostvario je 1954. godine na Svetskom prvenstvu u Londonu, kada je u dublu sa žarkom Dolinarom, takođe velikanom našeg sporta, stao na pobedničko postolje. Pored uspeha u Londonu, još je u tri maha osvajao medalje na svetskim šamponatima.
Po završetku blistave karijere, Vilim Harangozo je nastavio da se druži sa reketom i belom celuloidnom loptom: kao savezni kapiten i trener veoma uspešno je prenosio svoje bogato iskustvo na mladu generaciju igrača u jugoslovenskoj i reprezentaciji SR Nemačke.

  Share on Facebook