02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Momir (Vase) Petković

Zaslužni sportista Jugoslavije

108_1.jpgRođen 23. juna 1953. godine u Subotici. Ima srednju stručnu spremu. Rvanjem se počeo baviti 1963. godine u RK Spartaku. Još uvek je aktivan takmičar. Za reprezentacjju Jugoslavije nastupa od 1972. godine i imao je oko 600 borbi. Olimpijski je pobednik iz Montreala (1976). Član je SKJ. Dva puta je proglašen za najboljeg sportistu Subotice, dobitnik Okrobarske nagrade Subotice, sportske nagrade SAP Vojvodine Jovan Mikić Spartak i omladinske nagrade Sedam sekretara SKOJ-a.

Vrhunac uspeha u sportu je stati na olimpijsko pobedničko postolje. Među jugoslovenskim sportistima koji su to ostvarili nalazi se i Momir Petković, olimpijski pobednik iz Montreala (Kanada) 1976. godine. To je uspeh kojim se diče njegov klub i sportska Subotica.
Za Petkovića put do ovog uspeha nije bio lak. Takmičiti se u kategoriji od 82 kg. znači da sportista mora imati prvorazredne kvalitete kako bi mogao da bude u vrhu, da pobeđuje. To što je ovaj rvač do sada postigao ubraja ga, zaista, među velike asove rvačkog sporta. Obdaren snagom, prvorazrednom tehnikom i željom da pobeđuje, krčio je sebi put do priznanja, uspeha i mesta u rvačkom sportu, koje mu malo ko može ugroziti.
U svoj šampionski bilans uneo je sedam titula prvaka Jugoslavije, a pobednik je i Balkanskih igara u Bukureštu 1973. godine. U dva maha osvajao je prva mesta na Mediteranskim igrama (1975 - Alžir i 1979 - Split). Na svetskim šampionatima imao je, takođe, zapažene uspehe: u Švedskoj (Geteborg) osvojio je 1977. godine treće mesto, u Meksiku (Meksiko siti) 1978. godine drugo mesto, a u Norveškoj (Oslo) 1981. takode srebmu medalju.
Ocenjujući sve ono što je postigao Momir Petković, dobri poznavaoci rvačkog sporta žale što ovaj vrsni rvački as, ponekad, zna da ispolji i određenu malodušnost, što mu je verovatno uskratilo još veće uspehe.

  Share on Facebook