02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Refik (Durma) Memišević

Zaslužni sportista Jugoslavije

107_1.jpgRođen 14. maja 1956. godine u Bačkom Novom Selu. Završio Višu ekonomsku školu. Rvačkim sportom počeo se baviti 1972. godine u Vojvodini (Novi Sad). Od 1975. godine je član Rvačkog kluba Spartak. Za državnu reprezentaciju nastupa od 1975. godine,  a  do  sada je  imao  oko  500 borbi. Dobitnik je sportske nagrade SAP Vojvodine Jovan Mikić Spartak i omladinske nagrade Sedam sekretara SKOJ-a. Član je Predsedništva Rvačkog saveza Jugoslavije. Dva puta proglašen je za najboljeg sportistu Subotice.

Nastupajući u najtežoj kategoriji u rvanju - preko 100 kilograma - Refik Memišević uspešno reprezentuje jugoslovenski rvački sport. Iako svojom pojavom, rvačkim iskustvom i svim drugim kvalitetima uliva poverenje, nije mu lako pošto se na strunjači, veoma često, nađe oči u oči sa takmičarima koji su od njega teži i dvadeset do trideset kilograma. Ali, Memišević i za takve borce najčešće ima prava rešenja, zahvaljujući pre svega svestranoj tehnici i taktici.
Poslednjih godina dominira u domaćoj konkurenciji: četiri puta je osvajao titulu državnog prvaka i dugo neće u svojoj kategoriji imati dostojnog rivala. Na međunarodnim takmičenjima, gde se ogledaju pravi kolosi od rvača, takode je imao vidnih uspeha: dva puta je trijumfovao na Mediteranskim igrama -prvi put u Splitu 1979, a drugi put 1983. godine u Kazablanki. Na svetskim šampionarima postiže još veće uspehe: 1977. godine u Geteborgu (Švedska) osvaja drugo mesto, 1978. u Meksiko sitiju treće mesto, u Oslu (Norveška) 1981. staje na pobedničko postolje sa zlatnom medaljom, dok u Katovicama (Poljska) 1982. godine osvaja drugo mesto i srebrnu medalju.
Refik Memišević nije samo vrhunski sportista, već uporedo sa sportskim aktivnostima marljivo studira na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Oslonac je ekipe Spartaka, ali i državne reprezentacije.

  Share on Facebook