04.12.2023. Ponedeljak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Karolj (Karolja) Kasap

Zaslužni sportista Jugoslavije

105_1.jpgRoden 5. avgusta 1954. godine u Adi. Ima visoku stručnu spremu - završen DIF. Rvačkim sportom počeo se baviti 1971. godine u svom matičnom klubu - Potisju. Član Rvačkog kluba Spartak postao je 1978. godine. Za reprezentaciju Jugoslavije nastupa od 1976. godine. U dresu sa državnim grbom takmičio se skoro 500 puta. Četiri puta je osvajao titulu državnog prvaka. Dobitnik je sportske nagrade SAP Vojvodine Jovan Mikić Spartak i Oktobarske nagrade Subotice.

Karolj Kasap je sportista u svakom pogledu i provereni je rvački šampion. Sa uspehom nastavlja najbolje tradicije rvačkog sporta u Subotici, premda je osnovno sportsko i rvačko obrazovanje, kao i prve uspehe, ostvario u Potisju, klubu koji poput Spartaka redovno zadužuje jugoslovenski rvački sport kvalitetnim takmičarima. Njegov nastup na strunjači je ubedljiv, hrabar i tehnički veoma siguran.
Pored šampionskih titula na domaćoj strunjači, Karolj Kasap je i u međunarodnim arenama potvrdio svoju visoku klasu. Stalan je član državne reprezentacije, a sada čak i njen oslonac. Nastupa u kategoriji od 74 kilograma. U Skoplju (1976) drugi je na Balkanu, 1979. godine osvaja prvo mesto na Mediteranskim igrama u Splitu, a ponovo trijumfuje na Meditranskim igrama u Kazablanki 1983. Učestvuje i na dva evropska šampionata: 1982. u Bugarskoj i 1983. godine u Čehoslovačkoj i oba puta osvaja - treće mesto. Na svetskim šampionatima, takode, beleži zapažene rezultate: u Norveškoj 1981, u Poljskoj 1982.  i SSSR-u 1983. godine osvaja - bronzane medalje.
Možda bi Karolj Kasap postigao i više da ga, veoma često, na takmičenjima nisu pratile veoma ozbiljne povrede. Poznavajući ga kao borca i iskusnog majstora strunjače, možda će naredna takmičenja za koja se uvek marljivo priprema, doneti još značajnije uspehe u kategoriji gde se prva mesta, zbog jake konkurencije, i najteže osvajaju.

  Share on Facebook