02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Sreten (živana) Damjanović

Zaslužni sportista Jugoslavije

104_1.jpgRođen 10. novembra 1946. godine u Beogradu. Ima srednju stručnu spremu. Rvanjem se počeo baviti 1961. godine u Rvačkom klubu Spartak. Bio je član i Elektrovojvodine (Sombor). Stalni je član državne reprezentacije od 1966. do 1977. godine. Titulu državnog prvaka osvaja 15 puta. Za reprezentaciju, čiji je kapiten više godina, nastupio oko 700 puta. Po završetku karijere, bio je pomoćnik saveznog kapitena i savezni trener. Član je SKJ. Dobitnik je sportske nagrade SAP Vojvodine Jovan Mikić Spartak, Novembarske nagrade Sombora, Oktobarske nagrade Subotice, dva puta je proglašen za sportistu Subotice, a tri puta za sportistu Sombora. Za najboljeg sportistu Jugoslavije proglašen je 1971. Nosilac je Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima.

Dugo još rvački sport u nas neće imati tako istaknutog i ovom sportu privrženog takmičara kakav je bio Sreten Damjanović. Uporan, hrabar, snažan, borac bez mane i straha to su, u najkraćim crtama, osnovne karakteristike šampiona u kategorijama od 68 do 74 kg. Retki su, i na prste se mogu nabrojati, porazi koje je doživeo Sreten Damjanović na domaćoj i međunarodnoj strunjači.
Vrlo su vredna priznanja koja je ovaj velikan rvačkog sporta dobio za svoju privrženost rvačkom sportu i za sve ono što je dao u vreme dok je bio aktivan takmičar. Dovoljno je samo letimičnim pogledom zaviriti u njegov takmičarski bilans, pa će se zaključiti da je imao izvrstan bilans: 15 puta je stajao na pobedničkom postolju državnog prvaka, a i na međunarodnom planu takođe je bio među asovima koji se često ne rađaju. U to se svako može lako uveriti, ako se kaže da je Sreten Damjanović osvojio na Mediteranskim igrama tri trofeja: 1967. u Tunisu drugo mesto, zatim, prva mesta u Izmiru (Turska) 1971. i u Alžiru 1975. godine.
Na evropskim prvenstvima ubira sledeće trofeje: 1969. u Modeni (Italija) - prvo mesto, 1970. u Istočnom Berlinu - drugi, 1973. godine u Helsinkiju (Finska) - treće mesto. Na svetskim šampionatima upisuje nove uspehe: 1969. u Mar del Plati (Argentina) drugi, prvi je u Sofiji 1971, a ponovo drugi  na svetu 1973. godine u Teheranu (Iran).
Za Sretena Damjanovića rvanje je život. Jer, on je, zaista, ceo svoj život poklonio sportu u kome ima priznato i uvažavano mesto. U ulozi trenera beleži rezultate koji su u skladu sa onim što na strunjači može da pruži jedan istinski as.

  Share on Facebook