02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Erika (Franje) Tot Simić

Zaslužni sportista Jugoslavije

103_1.jpgRođena 31. oktobra 1932. godine u Vrbasu. Ima srednju stručnu spremu. Sportom, atletikom i rukometom, počela se baviti 1947. godine u Vrbasu. U svojoj bogatoj sportskoj karrjeri nastupala je za Uljarac (Vrbas), željezničar (Beograd) i Spartak. Sportsku karijeru završila je 1962. godine u dresu Spartaka. Za državni tim nastupala je od 1951. do 1959. godine odigravši 21 zvaničnu i četiri nezvanične rukometne utakmice. Nosilac je Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvezdom.

Među sportistkinjama Jugoslavije malo je onih koje mogu stati u red sa Erikom Tot Simić. Ona je veoma mnogo doprinela afirmaciji malog rukometa: bila je, takoreći, pionir ovog sporta, kada se u našoj zemlji s velikog prešlo na igranje malog rukometa. Zahvaljujući prvenstveno svojim vrlinama, Erika Tot je rano krenula stazama afirmacije. Vredna, marljiva, uporna, sa snagom šuta koji valjda ni do danas niko nije dostigao, brzo je izbila u prvi plan, tako da se u ono vreme Spartak i državna reprezentacija, jednostavno, nisu mogli zamisliti bez - Erike Tot.
Malo ko zna da je Erika, naročito na početku svoje uspešne sportske karijere, upražnjavala i još jedan sport atletiku. I to sa mnogo uspeha. Naime, njena ljubav prema sportu nije bila vezana samo za rukomet, nego i atletiku: bacala je koplje i dva puta je zvanično nastupila za reprezentaciju Jugoslavije. Njen najbolji rezultat u ovoj disciplini iznosi 39,40 metara.
U svom sportskom bilansu Erika ima i preko 500 odigranih rukometnih utakmica. Njen najdraži sportski uspeh je, svakako, bronzana medalja osvojena na Svetskom šampionatu u malom rukometu 1957. godine, koji je održan u Beogradu. U to vreme rukometna ekipa Spartaka bila je zvanični prvak Jugoslavije i važila je za jednu od najboljih rukometnih ekipa u Evropi, pa je često učestvovala na velikim međunarodnim turnirima. Na jednom takvom turniru, u SR Nemačkoj ekipa Spartaka sastala se sa Hamburgom, prvakom Savezne Republike Nemačke: Spartak je slavio ubedljivu pobedu (4:1), a sve golove postigla je Erika Tot. Sutradan, sve novine su donele opširne izveštaje konstatujući da su brojni gledaoci videli veliku igru „profesora rukometa sa ubitačnim šutom".
Erika Tot Simić bila je primer kako treba da živi, trenira i takmiči se jedan vrhunski sportista. Bila je istinski sportski as, ali je nikada nije zanela sportska slava. Tako je i 1962. godine, tiho i nenametljivo, otišla sa zvanične sportske scene  u legendu rukometnog sporta.

  Share on Facebook