04.12.2023. Ponedeljak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Anka (Antuna) Sekulić Evetović

Zaslužni sportista Jugoslavije

102_1.jpgRođena 22. februara 1923. godine u Subotici. Ima osnovno obrazovanje. Sportom se počela baviti odmah nakon oslobođenja u SD Slobodi, da bi kasnije prešla u RK Spartak. Bila je atletičarka i rukometašica, proslavijeni rukometni golman. Za državni tim nastupila je 7 puta. Nosilac je zlatne značke SOFK Jugoslavije.

Ono što je jedno vreme bio legendarni golman Vladimir Beara u fudbalu, to je bila Anka Sekulić u rukometnom sportu, bilo da je reč o velikom ili kasnije o malom rukometu. Ali, pre nego što se posvetila rukometu aktivno je pripadala atletskom sportu a najviše je pružala u kros-takmičenjima. U Zagrebu, 1946. godine u krosu na 1.500 metara bila je peta u državi.
U vreme kada se potpuno posvetila rukometu, spadala je u red igračica koje su sportu mnogo žrtvovale, bila je primer upornosti. Te njene osobine ubrzo su joj pomogle da izbije u prvi plan pa već 1951. godine debituje u reprezentaciji protiv Austrije u Ljubljani. Najveći uspeh joj je učešće u našoj reprezentaciji na Prvom svetskom šampionatu u rukometu koji je održan u Beogradu 1957. gde je naša reprezentacija osvojila treće mesto i bronzanu medalju.
Sa aktivnim takmičenjem prestala je 1959. godine. Jedno vreme bila je trener u Rukometnom klubu 8. mart.

  Share on Facebook