02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Tihomir (Milana) Ognjanov - Bata

Zaslužni sportista Jugoslavije

100_1.jpgRođen 2. marta 1927. godine u Subotici. Ima srednju stručnu spremu. Fudbalom se počeo baviti 1939. godine u pionirskom timu tadašnjeg žAK-a. Igrao je u Slobodi (Subotica), Crvenoj zvezdi (Beograd) i Spartaku. Od 1949. do 1956. godine stalni je član državne reprezentacije, za koju je odigrao 30 utakmica (28 u A selekciji i 2 u B selekciji i postigao 8 golova. Karijeru aktivnog fudbalera završio je 1961. godine, da bi se onda posvetio trenerskom poslu. Tenirao je OFK Suboticu, Bačku, Crvenku i Spartak (u dva maha). Pripadao je čuvenoj olimpijskoj reprezentaciji (1952. - Helsinki). Nosilac je Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvezdom.

Subotički ljubitelji fudbala jednodušni su u mišljenju da je Tihomir Ognjanov - Bata nabolji posleratni fudbaler Subotice
-    grada sportova. Skoro identično mišljenje iskazuju i ljubitelji fudbala u Jugoslaviji, govoreći da još uvek nismo dobili bolje desno krilo u državnoj reprezentaciji. To je ono najkraće što se može reći o fudbaleru koji je, igrajući skoro četiri godine u Crvenoj zvezdi (1949-1953), mnogo doprineo afirmaciji ovog popularnog kluba. Najstabilnije svoje godine u Prvoj saveznoj ligi FK Spartak beleži u periodu od 1953-1958. godine, onda kada je u njegovom dresu igrao Ognjanov.
Mnogo je podataka iz bogate sportske karijere ovog vrsnog fudbalera koji zaslužuju da budu zabeleženi. Prelaskom iz Spartaka u Crvenu zvezdu, odmah postaje državni reprezentativac. Učestvuje na dva svetska šampionata (1950. - Brazil i 1954.    - Švajcarska). U međuvremenu, 1952. godine u Helsinkiju osvaja u dresu sa državnim grbom srebrnu olimpijsku medaiju (u finalu: Mađarska-Jugoslavija 2:0). Na toj Olimpijadi igrane su i one dve nezaboravne utakmice sa SSSR-om (5:5 i 3:1). U reprezentaciji Ognjanov je retko pružao slabe partije, a naročito je blistao kada je na desnoj strani navale državnog tima igrao čuveni tandem Ognjanov-Mitić.
Po povratku u Suboticu iz Crvene zvezde, naročito dok je Spartak još igrao u Prvoj saveznoj ligi (do 1958. godine), Ognjanov je redovno bio medu najboljim igračima plavo-belih. 1955. godine zajedno sa Veselinovićem i Mujićem, bio je najbolji strelac Prve lige sa po 21 postignutim golom. Od velikog broja odlično odigranih utakmica teško je izabrati onu najbolju koju je pružio ovaj vanserijski fudbaler. Ipak, jedna se posebno izdvaja: to je pobeda Spartaka nad zagrebačkim Dinamom (6:2), kad je Ognjanov na mestu centarfora dao četiri gola i u svemu nadvisio svoje reprezcntativne drugove - Horvata i Crnkovića. Posle utakmice, čuveni trener Bane Sekulić prokomentarisao je njegovu igru tako što je izjavio ,,da je gledao igru najboljeg centarfora."

  Share on Facebook