02.02.2023. Četvrtak

 
PARTNERI
Subotica
Subotica
Sportski savez Srbije
Sportski savez Srbije
Sportski savez Vojvodine
Sportski savez Vojvodine
Olimpijski komitet Srbije
Olimpijski komitet Srbije
Fudbalski savez Srbije
Fudbalski savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Odbojkaški savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Rukometni savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Vaterpolo savez Srbije
Mleva (Čede) Vasić Smiljanić

Zaslužni sportista Jugoslavije

99_1.jpgRođena 1. jula 1953. godine u Draganiću. Po struci je kvalifikovani trgovac. Džudoom se počela baviti 1969. godine  u   Džudo klubu Spartak. Karijeru sportiste završila je 1981. godine. Za reprezentaciju nastupila 18 puta. Kvalifikovani je trener i republički sudija u sportu kojim se bavila. Najveće uspehe ostvarila je na prvenstvu Evrope 1974. i 1975. godine osvajanjem drugog mesta (srebma medalja). Nosilac je Zlatne značke SOFK Jugoslavije i dobitnik pokrajinske sportske nagrade Jovan Mikić Spartak.

U sportu koji u nas nema dugu tradiciju - džudou -Mileva Vasić je ostvarila rezultate koji su je uvrstili u red izuzetnih sportistkinja. Već prvi koraci na strunjači u kimonu ukazivali su na to da će ova omalena, ali snažna i uporna juniorka, poći stazama uspeha. Njen prvi trener, Miloš Ignjatović, a kasnije i Slavko Bašić, znalački su usmerili Milevin razvoj, tako da je već 1972. godine osvojila prvi trofej - prvo mesto u Jugoslaviji u lakoj kategoriji. Te godine je ušla i u sastav državne reprezentacije i za nju je nastupala sve do 1981.
Skoro jednu deceniju Mileva Vasić je suvereno vladala na domaćoj strunjači, osvojivši 8 naslova državnog prvaka u lakoj kategoriji. Tri godine zaredom - 1975, 1976. i 1977. bila je apsolutni prvak Jugoslavije (u svim kategorijama). Pored dva evropska vicešampionska (1974. i 1975.), ima i jedno bronzano obeležje iz 1980. godine.
Privrženost Mileve Vasić klubu, njenu upornost u treningu i odlučnost u nastupu na svim takmičenjima lako je bilo zapaziti. Te osobine donele su joj i druga priznanja u sportu: bila je kapiten u džudo ekipi Spartaka, a tu ulogu obavljala je i u reprezentacijama Vojvodine i Jugoslavije.
Porodični razlozi (udaja i deca), odvojili su je 1981. od strunjače i nastupa u kimonu. Zahvaljujući tome što je svim srcem pripadala ovom sportu, ona je izrasla u pravog šampiona i sportskog asa, dostojno reprezentujući svoju zemlju. Prava je šteta što svoje bogato iskustvo sada ne prenosi na mlađe u klubu u kome je ponikla.

  Share on Facebook